Main menu and utilities

Main menu

Handlekurv

For nå skal vi høre om det ingen vil høre om

Den danske forfatteren Naja Marie Aidts vonde og vakre roman om å miste en sønn, blir teater.

Død den 16. mars 2015 klokken 15.45.
Du veide 88 kilo og var 196 centimeter lang.

I 2015 opplevde den danske forfatteren Naja Marie Aidt det alle foreldre frykter mest: Å miste et barn. Carl Emil var bare 25 år da han døde i en ulykke. Aidt gikk inn lammende, altoppslukende og avsindig sorg. Den forandret hennes forhold til hennes nærmeste, til tiden, til hele virkeligheten.

Den anerkjente forfatteren kunne ikke lenger skrive. Gradvis måtte hun famle seg tilbake til et språk – et språk for det ubeskrivelige. Romanen Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake. Carls bok er en personlig beretning, en kjærlighetserklæring, en ransakende og poetisk bok om det mange av oss ikke har ord for, men som alle må forholde seg til, nemlig døden. Men det er like mye en hyllest til fellesskapet, naturen og barnet.

Boka, som består av bruddstykker fra hendelsen, fragmenter fra annen sorglitteratur, prosastykker henvendt til Carl, erindringer, sms-er og dagboksnotater, er foreløpig utgitt i 14 land. I Norge ble den hyllet av anmelderne og omfavnet av leserne. «Blant de beste bøkene om sorg skrevet på noe skandinavisk språk», skrev Morgenbladet.

Nå tar skuespiller Trine Wiggen, regissør Kjersti Haugen, scenograf Maja Nilsen og komponist Ingvild Langgård Aidts bok til scenen. Wiggen har i mange år hatt et nært forhold til Aidts forfatterskap, og sammen ønsker de å gjøre Carls bok, med forfatterens velsignelse, til en monolog på scenen.

Teatret har alltid vært et rom hvor mennesker møtes for å nærme seg de eksistensielle spørsmålene. Kan poesien og teatret være et spirituelt sted der mennesket finner mening, erkjennelse og lindring?

Naja Marie Aidt er ansett som en av Skandinavias fremste forfattere. Hun har utgitt både noveller, poesi og romaner. I 2008 mottok hun Nordisk råds litteraturpris. Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake får urpremiere på Nationaltheatret i Oslo 29. april 2021.

Medvirkende

Produksjonslag

Produsent: Maren K. Onsaker.

Inspisient: Lars O. Brinch Gundersen. Sufflør: Amanda Øiestad Nilsen. Scenemester: Hans R. Jarn. Lysmester: Lisa Lind. Lydansvarlig: Bendik Toming. Videoansvarlig: Frode Finslo. Produksjonsansvarlig kostymer: Cathrine Engehagen Bråthen. Rekvisitør: Hege Becker Nielsen. Informasjonsansvarlig: Åsta Hoem Hagen. Markedsansvarlig: Jan Lier.

Basert på romanen Har døden taget noget fra dig så giv det tilbake av Naja Marie Aidt, utgitt av danske Gyldendal, produsert i samarbeid med Gyldendal Group Agency

Pressebilde

Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake

Trine Wiggen. 

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet