Lytt til teatrets podkast

I Nationaltheatrets podkast «Teaterprogrammet» kan du gå i dybden på forestillinger og tematikk som utspiller seg på teatrets scener.

Ønsker å forberede deg før du skal i teatret? Eller kanskje du har sett en forestilling og hungrer etter mer? Bli bedre kjent med produksjonene på Nationaltheatret i podkasten «Teaterprogrammet». Her finner du lyddrama, reportasjer, introduksjoner og samtaler.

Søk opp «Teaterprogrammet» i din foretrukne podkastspiller, eller følg en av lenkene her: 

Lytt til teaterprogrammet:

Brannen – ut i naturen og inn i oss selv

Hva skjer når Tarjei Vesaas’ mystiske roman møter banebrytende teknologi og spektakulære virkemidler på teaterscenen? Hva har elektronisk musikk og roboter med «den vesaaske» natur og skog å gjøre? I denne episoden dykker vi ned i forestillingen Brannen, slik at du kan bli kjent med både den prisvinnende teatergruppa De utvalgtes arbeid og Tarjei Vesaas’ gripende verk.

Full spredning – en fastleges fall

Hvorfor elsker vi Nina Lykkes roman Full spredning? Hva er det som gjør at den treffer så godt? Hvordan lager man teater basert på en bok? Og hvorfor trenger vi satire på scenen? I denne samtalen med dramaturg Olav Torbjørn Skare blir du kjent med forestillingen Full spredning av Tyra Tønnessen, etter Nina Lykkes roman med samme navn. Du får også noen smakebiter fra forestillingen, servert av skuespillerne i oppsetningen.

Hamlet – det komplette teaterstykket?

Formidler Gunhild Kilde har hanket inn dramaturg Hege Randi Tørressen for å diskutere verdens kanskje mest kjente skuespill, William Shakespeares Hamlet. I tillegg får du noen smakebiter fra forestillingen som settes opp på Nationaltheatrets hovedscene i disse dager, i regi av Johannes Holmen Dahl.

Jordoppphimlesang – lengsel etter fest og fellesskap

Bli kjent med det nyskrevne stykket Jordopphimlesang av Fredrik Høyer og Mattis Herman Nyquist. Forestillingens dramaturg Oda Radoor forteller deg hvorfor Kanonhallen på Løren er det kuleste stedet du kan befinne deg i vår, skuespillerne gir deg noen smakebiter fra stykket og vi skal så klart forsøke å oppklare hva ordet «Jordopphimlesang» egentlig betyr.

Salongsamtaler: 

Møt husdramatiker Camara Lundestad Joof

Det første stykket scenekunstner og forfatter Camara Lundestad Joof har skrevet i sin nye rolle som husdramatiker på Nationalthatret er «De må føde oss eller pule oss for å elske oss». Verket er en forlengelse av Lundestad Joofs prosjekt, der hun skriver både skjønnlitterært og selvbiografisk om å møte verden som kvinne, ung, brun og skeiv.

Hva driver henne? Hvordan er det å stå i førstelinja i den polariserte samfunnsdebatten som handler om rasisme, identitet og integrering? Og hvorfor valgte hun tittelen «De må føde oss eller pule oss for å elske oss»?

Damer som drikker – i litteraturen

Hva er det som er så ille med en dame som drikker? Og hvorfor skjenker Nina Lykke og Vigdis Hjorth romankarakterene sine så fulle – så ofte?

Lytt til salongsamtalen «Damer som drikker – i litteraturen», inspirert av forestillingen Full spredning, dramatisert av Tyra Tønnessen, etter Nina Lykkes roman.

Du møter Nina Lykke (forfatter), Vigdis Hjorth (forfatter), Akiah Astral Ottesen Berg (spesialist i klinisk psykologi) og Ida Pallin Bostadløkken, (bokhandler, litteraturformidler og journalisten bak podkasten «Damer som drikker»).

Stillheten etter Lars Norén

Hvem var Lars Norén? Hva har han betydd for teatret? Og hvorfor fikk han aldri Nobels litteraturpris?

I denne salongsamtalen møtes regissørene Eirik Stubø og Kjersti Horn, som begge har skapt prisbelønte oppsetninger av Lars Noréns dramatikk – med vidt forskjellige kunstneriske uttrykk. Samtalen ledes av Hilde Sandvik, som også leder programmet «Norsken, svensken og dansken» på NRK, Sveriges radio og Danmarks radio.

Salongsamtalen er tilknyttet forestillingen Etter stillheten, som kan oppleves på scenen i høst eller digitalt på National Digital akkurat når og hvor du vil.

Hun, han og hen

Trenger vi pronomenet hen? Trenger vi i det hele tatt begrepet kjønn? Hvordan iscenesetter vi kjønn i det virkelige liv – med kostymer og rekvisitter? Og hva betyr det at ibsenpris-vinner Taylor Mac krever at en av rollene i stykket Hen skal spilles av en transperson?

I denne salongsamtalen diskuteres store og små spørsmål rundt språk, kjønn og makt, med utgangspunkt i forestillingen Hen.

Du møter Jaden Healey (skuespiller), Kristin Fridtun (filolog og forfatter) og Helene Uri (forfatter og språkforsker). Samtalen ledes av Siri Lindstad (journalist og litteraturkritiker).

Tidligere episoder:

Lyddrama: Vi hjemløse:

Vildanden – prosessen bak en forestilling:

Salongsamtaler:

Se hele podkaststrømmen i Acast her: