Lytt til teatrets podkast

I Nationaltheatrets podkast «Teaterprogrammet» kan du gå i dybden på forestillinger og tematikk som utspiller seg på teatrets scener.

Ønsker å forberede deg før du skal i teatret? Eller kanskje du har sett en forestilling og hungrer etter mer? Bli bedre kjent med produksjonene på Nationaltheatret i podkasten «Teaterprogrammet». Her finner du lyddrama, reportasjer, introduksjoner og samtaler.

Søk opp «Teaterprogrammet» i din foretrukne podkastspiller, eller følg en av lenkene her: 

Ny episode:

Lytt til teaterprogrammet:

Jane Eyre – en heltinnes selvbiografi

Bli bedre kjent med det banebrytende verket Jane Eyre og forfatteren bak, Charlotte Brontë, som med Jane Eyre både ga verden en et feministisk ikon, som skamløst tok plass og fortalte sin historie fra sitt perspektiv – på en tid der jenter knapt fikk gå på skole. Du får også et innblikk i arbeidet bak sceneversjonen av Jane Eyre, som i disse dager spilles på Hovedscenen – til strålende kritikker og fantastiske tilbakemeldinger fra publikum.
 

Sancthansnatten – en teaterhistorisk reise

 

Bli med på en tidsreise tilbake til 1850-tallet og bli kjent med stykket Sancthansnatten, som Henrik Ibsen skrev da han bare var 24 år gammel! Hvordan oppførte de egentlig teater i 1852, da Sancthansnatten ble skrevet? Hvem var Ibsen på denne tiden? Og hvorfor kalte Ibsen selv stykket for et «miserabelt produkt»? Det og mye mer får du svaret på i denne episoden, hvor vi også forklarer begrepet «historically informed performance». God lytting!

Full spredning – en fastleges fall

Hvorfor elsker vi Nina Lykkes roman Full spredning? Hva er det som gjør at den treffer så godt? Hvordan lager man teater basert på en bok? Og hvorfor trenger vi satire på scenen? I denne samtalen med dramaturg Olav Torbjørn Skare blir du kjent med forestillingen Full spredning av Tyra Tønnessen, etter Nina Lykkes roman med samme navn. Du får også noen smakebiter fra forestillingen, servert av skuespillerne i oppsetningen.

Hamlet – det komplette teaterstykket?

Formidler Gunhild Kilde har hanket inn dramaturg Hege Randi Tørressen for å diskutere verdens kanskje mest kjente skuespill, William Shakespeares Hamlet. I tillegg får du noen smakebiter fra forestillingen som settes opp på Nationaltheatrets hovedscene i disse dager, i regi av Johannes Holmen Dahl.

Jordoppphimlesang – lengsel etter fest og fellesskap

Bli kjent med det nyskrevne stykket Jordopphimlesang av Fredrik Høyer og Mattis Herman Nyquist. Forestillingens dramaturg Oda Radoor forteller deg hvorfor Kanonhallen på Løren er det kuleste stedet du kan befinne deg i vår, skuespillerne gir deg noen smakebiter fra stykket og vi skal så klart forsøke å oppklare hva ordet «Jordopphimlesang» egentlig betyr.

Den skinnende byen – å se lyset gjennom mørket

Bli med oss inn i mørket på Torshovteatret og bli kjent med forestillingen Den skinnende byen, som er skapt av skuespiller og dramatiker Espen Klouman Høiner, musiker og komponist Camilla Vatne Barratt-Due og scenograf Signe Becker, som gjennom dette verket utforsker hva USA representerer, symbolsk, geografisk, økologisk og kulturelt.

Brannen – ut i naturen og inn i oss selv

Hva skjer når Tarjei Vesaas’ mystiske roman møter banebrytende teknologi og spektakulære virkemidler på teaterscenen? Hva har elektronisk musikk og roboter med «den vesaaske» natur og skog å gjøre? I denne episoden dykker vi ned i forestillingen Brannen, slik at du kan bli kjent med både den prisvinnende teatergruppa De utvalgtes arbeid og Tarjei Vesaas’ gripende verk.

Salongsamtaler: 

Jane Eyre, Charlotte Brontë og å skrive med pseudonym

Hva kan man oppnå ved å skrive med et pseudonym? Er det først da man kan være helt seg selv, paradoksalt nok? Hvem var egentlig Charlotte Brontë, som ga ut mesterverket Jane Eyre under pseudonymet Currer Bell?

I denne salongsamtalen diskuterer Inger Merete Hobbelstad, Marta Breen, Hans Petter Blad og Hilde Østby temaer som ytringsfrihet, kjønn og representasjon i litteraturen, med utgangspunkt i Brontë og Jane Eyre.

Er det egentlig noe punch igjen i satiren?

Hva er provoserende nok, og når går man over streken? Hva har man egentlig lov å si i disse dager, etter at alle hensyn er tatt?

Denne salongsamtalen er inspirert av stykket Kakefabrikken av Christian Lollike, en dramatiker som er kjent for å skrive teaterstykker med grenseoverskridende tematikk. Kakefabrikken tøyser med det meste; religion, fedme, selvmord og samfunnet generelt.

Du møter Liv Gulbrandsen (forfatter, historieforteller og aktuell med forestillingen Hold kjeft, det er Ibsen!), Yousef Hadaoui (komiker), Runar Hodne (regissør for Kakefabrikken) og Kari Slaatsveen (lydforteller, skribent og salongens ordstyrer).

Hvorfor kan ikke kvinner vente på Godot?

I 1988 saksøkte Samuel Beckett et nederlandsk teaterkompani fordi de lot kvinner spille hans mest kjente stykke Mens vi venter på Godot. Beckett ønsket nemlig ikke at rollene i stykkene hans skal bytte kjønn. Og den regelen gjelder fortsatt Men hvorfor? Har ikke kvinner eksistensielle kriser?Er dagliglivets absurdisme kjønnet?
 
I denne salongen møter du Linn Skåber, Rolf Kristian Larsen, Helene Uri og Kaja Schjerven Mollerin, som diskuterer bakgrunnen for hvorfor Skåber skrev stykket Mens vi venter på no' Godt, hvilke erfaringer hun gjorde seg i skriveprosessen, og hva som skjer med en rollefigur når den blir utsatt for et kjønnsskifte.

Damer som drikker – i litteraturen

Hva er det som er så ille med en dame som drikker? Og hvorfor skjenker Nina Lykke og Vigdis Hjorth romankarakterene sine så fulle – så ofte?

Lytt til salongsamtalen «Damer som drikker – i litteraturen», inspirert av forestillingen Full spredning, dramatisert av Tyra Tønnessen, etter Nina Lykkes roman.

Du møter Nina Lykke (forfatter), Vigdis Hjorth (forfatter), Akiah Astral Ottesen Berg (spesialist i klinisk psykologi) og Ida Pallin Bostadløkken, (bokhandler, litteraturformidler og journalisten bak podkasten «Damer som drikker»).

Stillheten etter Lars Norén

Hvem var Lars Norén? Hva har han betydd for teatret? Og hvorfor fikk han aldri Nobels litteraturpris?

I denne salongsamtalen møtes regissørene Eirik Stubø og Kjersti Horn, som begge har skapt prisbelønte oppsetninger av Lars Noréns dramatikk – med vidt forskjellige kunstneriske uttrykk. Samtalen ledes av Hilde Sandvik, som også leder programmet «Norsken, svensken og dansken» på NRK, Sveriges radio og Danmarks radio.

Salongsamtalen er tilknyttet forestillingen Etter stillheten.

Brannen – Mennesket og maskinen

Hva er koblingene mellom natur og teknologi? Er mennesket kun natur, eller kan det også være teknologi? Må det være et enten-eller, eller kan det være et både-og? Teatergruppa De Utvalgte jobber med avansert teknologi og robotikk i sine forestillinger, også i Brannen, og i møte med naturlandskapet skaper det assosiasjoner til den høyteknologiske og digitaliserte verden vi lever i nå eller en gang i fremtiden.

Du møter Lena Lindgren (forfatter), Ida Frisch (forfatter), Einar Duenger Bøhn (filosof) og Kaja Schjerven Mollerin (litteraturviter og salongens ordstyrer).

Møt husdramatiker Camara Lundestad Joof

Det første stykket scenekunstner og forfatter Camara Lundestad Joof har skrevet i sin nye rolle som husdramatiker på Nationalthatret er De må føde oss eller pule oss for å elske oss. Verket er en forlengelse av Lundestad Joofs prosjekt, der hun skriver både skjønnlitterært og selvbiografisk om å møte verden som kvinne, ung, brun og skeiv.

Hva driver henne? Hvordan er det å stå i førstelinja i den polariserte samfunnsdebatten som handler om rasisme, identitet og integrering? Og hvorfor valgte hun tittelen De må føde oss eller pule oss for å elske oss?

Hun, han og hen

Trenger vi pronomenet hen? Trenger vi i det hele tatt begrepet kjønn? Hvordan iscenesetter vi kjønn i det virkelige liv – med kostymer og rekvisitter? Og hva betyr det at ibsenpris-vinner Taylor Mac krever at en av rollene i stykket Hen skal spilles av en transperson?

I denne salongsamtalen diskuteres store og små spørsmål rundt språk, kjønn og makt, med utgangspunkt i forestillingen Hen.

Du møter Jaden Healey (skuespiller), Kristin Fridtun (filolog og forfatter) og Helene Uri (forfatter og språkforsker). Samtalen ledes av Siri Lindstad (journalist og litteraturkritiker).

Tidligere episoder:

Lyddrama: Vi hjemløse:

Vildanden – prosessen bak en forestilling:

Salongsamtaler:

Se hele podkaststrømmen i Acast her: