Hopp til innhold

Lytt til teatrets podkast!

I Nationaltheatrets podkast «Teaterprogrammet» kan du gå i dybden på forestillinger og tematikk som utspiller seg på teatrets scener.

Ønsker å forberede deg før du skal i teatret? Eller kanskje du har sett en forestilling og hungrer etter mer? Bli bedre kjent med produksjonene på Nationaltheatret i podkasten «Teaterprogrammet». Her finner du lyddrama, reportasjer, introduksjoner og samtaler.

Søk opp «Teaterprogrammet» i din foretrukne podkastspiller, eller følg en av lenkene her: 

Lær mer om forestillingene:

Julemiddag – alle tiders julebord

Publikumssuksessen Julemiddag har nærmest blitt som juletradisjon å regne på Nationaltheatret, og i høst spilles den på Hovedscenen. Forestillingen følger en stavangerfamilie gjennom 100 år – gjennom store historiske hendelser som andre verdenskrig og sosialdemokratiets inntog, og i de helt nære relasjonene med tenåringsoppgjør og moderne familiekonstellasjoner. Men det mange kanskje ikke vet, er at forestillingen er en ren og skjær øvelse i grunnleggende skuespillerferdigheter. Hør regissør Tyra Tønnessen fortelle mer om hvordan denne generasjonsforestillingen ble til – dette alle tiders julemiddagsbordet.

Jane Eyre – en heltinnes selvbiografi

 

Bli bedre kjent med det banebrytende verket Jane Eyre og forfatteren bak, Charlotte Brontë, som med Jane Eyre både ga verden en et feministisk ikon, som skamløst tok plass og fortalte sin historie fra sitt perspektiv – på en tid der jenter knapt fikk gå på skole. Du får også et innblikk i arbeidet bak sceneversjonen av Jane Eyre, som i disse dager spilles på Hovedscenen – til strålende kritikker og fantastiske tilbakemeldinger fra publikum.

Hamlet – det komplette teaterstykket?

Formidler Gunhild Kilde har hanket inn dramaturg Hege Randi Tørressen for å diskutere verdens kanskje mest kjente skuespill, William Shakespeares Hamlet. I tillegg får du noen smakebiter fra forestillingen.

Lytt til salongsamtaler: 

Myter og advarsler i vår tid

Hvorfor er det så vanskelig å takke nei til makt og grådighet, selv når vår egen eksistens står på spill? Er Richard Wagners Nibelungens ring kun en spennende inspirasjonskilde for kjent populærkultur som Ringenes Herre og Game of Thrones? Eller finnes det gode grunner til at vi også burde se Wagners epos som en advarsel om vår egen eksistens og fremtid? Med Ole Anders Tandberg, Erling E. Guldbrandsen, Linn Stalsberg.

Med flukt som bagasje

Hvordan møter vi dem som har flyktet? Hvilke behov har man som en nyankommen flyktning til et land som gjerne vil hjelpe? Og hvordan kan vi som samfunn ruste oss for å ta imot mennesker som har forlatt hjemland og hverdag på best mulig måte? Hvilken rolle kan kunst og kultur spille for å skape forståelse for flyktningers erfaringer, både mens de er på flukt og i møte med det nye samfunnet de kommer til? Salongsamtalen springer ut av forestillingen Flukt. Med Marlon Valdés Langeland, Oleksandra Deineko, Sylo Taraku og Thea Joramo Lysne.

Den ubehagelige latteren

I forestillingen Flukt benyttes satire og galgenhumor som våpen mot et samfunn dramatikeren opplevde som absurd og brutalt. For de som har kjent krig på kroppen, kan satiren over krigens brutalitet virke feilplassert og ufølsom å benytte som underholdning i dagens kontekst. Hvor skal grensene går for hva som er satire og hva som er sjikane? Med Hani Hussein, Kai Hanno Schwind, Zahid Ali, Erle Marie Sørheim og Marika Enstad.

Jane Eyre, Charlotte Brontë og å skrive med pseudonym

Hva kan man oppnå ved å skrive med et pseudonym? Er det først da man kan være helt seg selv, paradoksalt nok? Hvem var egentlig Charlotte Brontë, som ga ut mesterverket Jane Eyre under pseudonymet Currer Bell?

I denne salongsamtalen diskuterer Inger Merete Hobbelstad, Marta Breen, Hans Petter Blad og Hilde Østby temaer som ytringsfrihet, kjønn og representasjon i litteraturen, med utgangspunkt i Brontë og Jane Eyre.

Møt husdramatiker Camara Lundestad Joof

Det første stykket scenekunstner og forfatter Camara Lundestad Joof har skrevet i sin nye rolle som husdramatiker på Nationalthatret er De må føde oss eller pule oss for å elske oss. Verket er en forlengelse av Lundestad Joofs prosjekt, der hun skriver både skjønnlitterært og selvbiografisk om å møte verden som kvinne, ung, brun og skeiv.

Hva driver henne? Hvordan er det å stå i førstelinja i den polariserte samfunnsdebatten som handler om rasisme, identitet og integrering? Og hvorfor valgte hun tittelen De må føde oss eller pule oss for å elske oss

Se hele podkaststrømmen i Acast:

Få nyheter og eksklusive tilbud

Du kan sikre deg billetter tidlig, få varsel om nye forestillinger, bli invitert til arrangementer og motta eksklusive tilbud

Laster...