Main menu and utilities

Vi må snakke om Faust

Av Thorleifur Örn Arnarsson og Mikael Torfason, basert på Goethes Faust. Oversatt av Elisabeth Beanca Halvorsen.

Velkommen til Fausts avskjedsfest!

Sikre deg billetter

Her er de neste spilledatoene

Se alle datoer

Av Thorleifur Örn Arnarsson og Mikael Torfason. Basert på Faust del én og Faust del to av Johann Wolfgang von Goethe. Oversatt av Elisabeth Beanca Halvorsen.

Premiere 26. januar 2019 på Hovedscenen.

Hvem solgte mannsrollen til djevelen?

Den islandske regissøren Thorleifur Örn Arnarsson er tilbake for å røske opp i støvete teaterkonvensjoner og gi Faust en siste fest. 

Vi må snakke om det ubehagelige; vi må snakke om Faust. Det er på tide å slutte mens leken er god. Patriarkatet har utspilt sin rolle, og det har også Faust. Som historisk litterær figur, som tysk nasjonalepos og som symbol. Mannen som hadde alle fordeler og kunnskap i verden, men som likevel ville dø. For en klisjé!

Og enda verre: Han inngår en pakt med djevelens sendebud, Mefisto. Sin egen sjel i bytte mot alt han måtte ønske seg. Inkludert en 14 år gammel jente. Dette er ikke lenger romantikk og søken etter å vaske seg ren på den pure uskyld – det er pedofili. Og Faust er smertelig klar over det. Det er nye tider nå.

Den islandske regissøren Thorleifur Örn Arnarsson er tilbake i Norge for å røske opp i støvete teaterkonvensjoner sammen med sin «partner in crime», dramatiker Mikael Torfason. I kjølvannet av #metoo har de to nå sett seg ut Goethes Faust; selve symbolet på et utdatert system, som må dras opp med roten, og erstattes av noe nytt. Noe som ikke holder kvinner nede og fører til at selvmord er den største dødsårsaken for menn under 45 år.

Arnarsson og Torfasons forrige oppsetning på Nationaltheatret, den lekne og kraftfulle fusjonen av Vildanden og En folkefiende, vakte stor oppsikt under Ibsenfestivalen 2016. Forestillingen ble nominert til Heddaprisen for Årets forestilling, og vant Natt&Dag-prisen for beste scenekunst.

Nå inviterer Faust til en heidundrende spektakulær egotrippfest for patriarkatets – og sin egen – abdisering. Kulturhistorien skal startes på ny – og du er velkommen!

Se video

  • – Faust dør med oss

    Se intervju med regissør Thorleifur Örn Arnarsson om Vi må snakke om Faust.

Kunstnerisk lag

Regissør: Thorleifur Örn Arnarsson.

Dramatiker: Mikael Torfason.

Komponist, musikalsk ansvarlig og lyddesigner: Gabriel Cazes.

Scenograf: Daniel Angermayr.

Kostymedesigner: Monika Ulrich.

Lys- og videodesigner: Voxi Baerenklau.

Maskør: Wibke SchulerNina König.

Regiassistent: Even Standal Vesterhus, Tomas Baldursson.

Kostymeassistent: Annika Lu Hermann.

Lysdesignerassistent: Nanna MBS.

Dramaturg: Hege Randi Tørressen.

«Himmel og hav, for et deilig barn! Noe som det har jeg aldri sett. Full av dyder og anstendighet, og likevel noen snerpete trekk. Leppen så rød, kinnet så blekt, aldri i livet om jeg glemmer det!»

Faust

Produksjonslag

Produsent: David Parrish.

Inspisient: Lars O. Brinch Gundersen. Scenemester: Christian Lie. Lysmester: Ryan William Bourne. Lydansvarlig: Magnus Dale Larsen. Videoansvarlig: Åsmund Bøe. Produksjonsansvarlig kostymer: Stine Berg Knudsen. Rekvisitør: Pelle Enebro. Sufflør: Lise Roesen. Informasjonsansvarlig: Monica Lindanger. Markedsansvarlig: Jan Lier. Påkleder: Elinor Ström, Robert Andresen.

Pressebilder

Vi må snakke om Faust

Mads Ousdal i Vi må snakke om Faust.

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet

Frøydis Armand i Vi må snakke om Faust.

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet

Petronella Barker i Vi må snakke om Faust.

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet