Hopp til innhold

Det Det eR

En monolog av Peter Asmussen. Oversatt av Øystein Røger.

30 år siden Murens fall

«Jeg vil invitere deg hjem til meg, min elskede. Muren er der, men jeg vil invitere deg hjem til meg i tankene mine».

Slik åpner teaterstykket Det Det eR, skrevet av en av Danmarks store forfattere og dramatikere Peter Asmussen.

Stykket handler om Renate, som lever et stille DDR-liv med mann og barn i Øst-Berlin. Men hun har også et annet liv, hun skriver i hemmelighet med en mann hun har møtt i København på en ett døgns jobbreise. Vi er i nåtid 2019 når stykket begynner, og Renates tanker tar oss tilbake til årene 1987, 1988 og 1989. Store endringer skjer i Øst-Europa, og gjennom Renates brev til sin elsker får vi innblikk i hennes dagligliv bak jernteppet, men også hvordan verdens mest sofistikerte system for overvåkning griper direkte inn i hennes hverdag og privatliv. Folk forsvinner.

Bakteppet for denne historien er nært oss både geografisk og i tid, og i lys av dagens Europa minner det oss om at det totalitære tankegodset alltid vil prøve å finne nye måter å skaffe seg makt på.

I vår hverdag er alt offentlig, den private sfære har fått lavere status og den personlige friheten er historie. Hva gjør det med oss?

Det Det eR er likevel først og fremst en historie om en kvinnes lengsel etter frihet og den umulige kjærligheten. «Hvis muren faller, hvis alle mulighetene og hele verden ligger åpen, er det fremdeles oss to»? Spør hun i ett av brevene. Siden Renate er forhindret fra å møte sin elskede, inviterer hun ham hjem til seg i tankene sine.

Der er hun fri.

Med støtte fra Fritt ord og Goethe-Instituttet.

Denne forestillingen er ikke lenger i spill. Trykk her for å se alle aktuelle forestillinger.

Varighet ca. én time og 20 minutter uten pause.

Video

  • Få en smakebit på forestillingen

    Tone Danielsen spiller rollen som Renate i monologforestillingen Det Det eR.