Main menu and utilities

Hvem er man når man ikke har noen igjen?

Den bejublede og djerve regissøren Sigrid Strøm Reibo møter den finstemte og internasjonalt anerkjente dramatikeren Arne Lygre i en forestilling som spenner mellom det tragiske og komiske. 

Hun har en kjæreste, hun har en jobb, kollegaer og venner. Men når moren hennes plutselig dør, endrer alt seg. I selskap med en fremmed kvinne møter hun etter tur alle de som er viktigst i livet hennes, og én etter én glir de unna.

Den prisvinnende dramatikeren Arne Lygre er kjent for sine poetiske og nære tekster om menneskelige relasjoner. Som husdramatiker ved Nationaltheatret skrev Lygre La deg være, som vant Heddaprisen 2017 for beste scenetekst.

Det er duket for en dristig sammensmeltning på Amfiscenen, når regissør Sigrid Strøm Reibo og scenograf og kostymedesigner Katrin Nottrodt, som begge er kjent for fargesprakende og storslåtte forestillinger, nå tar Meg nær til scenen for første gang.

Det handler om det sårbare mennesket og vårt behov for nærhet. Om hvor vanskelig det kan være å kommunisere med andre mennesker. Om å klamre seg fast, og samtidig dytte bort. Om å skylde på alle andre for havarerte forhold.

Det handler om hvem vi er for dem vi alltid har kjent, og hvem vi kan være for en fremmed. Om ærlighet og åpenhet. Hva vi sier – og ikke sier. Hvordan vi kan ha helt forskjellig identitet i ulike konstellasjoner. Om mennesker som dukker opp og forsvinner ut av livene våre, eller huker seg fast og setter tilværelsen i spill.

Anmeldelser

Anmeldelser

 • ««Meg nær» er tekst og teater i verdensklasse (...) Det er smart og følsomt, det er respektfullt og kritisk, det er harmonisk og forstyrrende, og det er veldig, veldig godt gjort.»

  Dagbladet
 • «Like morsomt som eksistensielt (...) beviser at Arne Lygre er en av våre aller største dramatikere (...) Fire fantastiske skuespillere (...) Kjersti Botn Sandal gjør kanskje sitt livs viktigste rolle (...) Sigrid Strøm Reibo har et svært godt grep om dette materialet.»

  Aftenposten
 • «En teaterbragd i all sin enkelhet. Med «Meg nær» befester Arne Lygre sin posisjon blant vår tids mest spennende dramatikere, godt hjulet av et drivende godt ensemble (...) Regissør Sigrid Strøm Reibo gjør et håndverksmessig praktstykke»

  Dagsavisen
 • «I denne forestillingen smelter en interessant tekst sammen med poengtert regi, vellykket scenografi og glimrende skuespillerprestasjoner. Det er rett og slett en håndverksprestasjon.»

  Scenekunst.no
 • «Språket [til Arne Lygre] er så utrolig vakkert og presist (...) Kjersti Botn Sandal gjør en utrolig sterk rolle (...) Spillet er veldig godt. Det er dirrende hele veien.»

  NRK
 • «Dette er virkelig godt teater! Jeg erfarte der jeg satt på Nationaltheatrets Amfiscene at noe viktig tok form.»

  Shakespearetidsskriftet
 • «En frigjørende teateropplevelse og underholder på akkurat den rette måten.»

  Morgenbladet

 • «(…) ei teateroppleving vi altfor sjeldan møter på norske teaterscener.»

  Dag og Tid

Se video

 • – Her kan veldig mye spennende skje

  Se intervju med skuespiller Kjersti Botn Sandal om Meg nær.

 • – Vi er alene til vi velger ikke lenger å være det

  Få en smakebit fra forestillingen.

Jeg visste ikke helt hva jeg skulle si. Jeg pleier ikke å sette meg ned ved et bord ved siden av en fremmed, bare for å snakke med vedkommende.

Hun i «Meg nær»

Produksjonslag

Produsent: Runi Sveen.

Inspisient: Lina Hallem. Sufflører: Vibeke Brathagen, Amanda Øiestad Nilsen. Scenemester: Njål Øwre. Lysmester: Frode Finslo. Lydansvarlig: Terje Melbye Larsen. Produksjonsansvarlig kostymer: Cathrine Engehagen Bråthen. Rekvisitør: Ada Behn. Informasjonsansvarlig: Monica Lindanger. Markedsansvarlig: Kari Nordberg Svendsby. Påkleder: Linda Braseth.

Arne Lygre har vært husdramatiker ved Dramatikkens hus mens han har skrevet Meg nær.