Main menu and utilities

Main menu

Forfall med en duft av Dior

Kunsten å falle er historien om to falmede stjerner på den amerikanske jetset-himmelen. Kan de likevel bli stjerner i eget liv?

I en falleferdig herskapsvilla nord for New York lever en mor og en datter som om verden utenfor har sluttet å eksistere. Her inne råder eksistensiell klaustrofobi, de to befinner seg i en symbiose av hat og kjærlighet, bitende sarkasme, plutselig hudløshet – og nattsvart humor. Akkurat som hos Beckett venter de, men på hva?

Tidligere var mor Store-Edie og datter Lille-Edie velkjente navn i amerikansk presse og sosietetsliv. Store-Edie hadde middels suksess som sangerinne. Lille-Edie forsøkte seg som artist og modell, men var mest kjent som Jacqueline Kennedys eksentriske kusine. Nå er alt forsvunnet: storfamilien, formuen, blitzlysene og cocktailglassene. De har bare hverandre, 16 katter og en vaskebjørn igjen.

Den anerkjente svenske forfatteren og dramatikeren Sara Stridsberg, som mottok Nordisk råds litteraturpris i 2007, har skrevet skuespillet Kunsten å falle om de to historiske kvinneskikkelsene. Stykket er blant annet basert på kultklassikeren Grey Gardens, en dokumentarfilm fra 1975, som viser hvordan de to kvinnene, på tross av sin isolasjon og fattigdom, aldri gir slipp på gleden ved å skape og gjenskape ideen om seg selv.

Når regissør Morten Borgersen gir nytt liv til denne fortellingen, ønsker han å si noe om det rørende og tragikomiske ved ønsket om å skape vår egen rolle. Er det virkelighetsflukt og livsløgn? Eller noe helt grunnleggende ved å være menneske?

Og dessuten: Hva er egentlig et godt liv?

Video

 • Få en smakebit av forestillingen

  Bli med inn i Lille- og Store-Edies verden, hvor tiden står stille og de to skaper sin egen virkelighet.

Lytt til podkasten

Forbered deg til forestillingen med å lytte til teatersalongen «Det store fallet – på scene og lerret», med regissør Morten Borgersen, kunst- og motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann og dokumentarfilmkonsulent Eirin Gjørv.

Søk opp «Teaterprogrammet» eller «Nationaltheatret» i podkastspilleren. Hvis du benytter Itunes, kan du finne podkasten her, og hvis du benytter Spotify, kan du finne den her.

Sagt om forestillingen

Anmeldelser

 • «Gnistrende skuespillere»

  Vårt Land

 • «Kari Simonsen og Liv Bernhoft Osa tegner hvert sitt sterke kvinneportrett»

  Dagsavisen
 • «Slike kvinneportrett trenger vi flere av»

  Klassekampen

 • «... en sjarmerende liten forestilling med gode skuespillerprestasjoner»

  Scenekunst.no
 • «Strålende skuespillere»

  Shakespearetidsskriftet

Skal du ikke mate, eh, Whiskers, Edie? Kom igjen, mat Whiskers. Nei, ikke spis det selv; gi det til Whiskers, vær så snill!

Edith Bouvier Beale, i filmen «Grey Gardens» (1975)

Produksjonslag

Produsent: David Parrish.

Inspisient: Lars O. Brinch Gundersen, Karoline Husjord. Sufflør: Vibeke Brathagen. Scenemester: Christian Lie. Lydansvarlig: Sven Erga. Lysmester: Lisa Lind. Produksjonsansvarlig kostymer: Liv M. Tønnessen. Rekvisitør: Hege Becker Nielsen. Informasjonsansvarlig: Marte Stubberød Eielsen. Markedsansvarlig:  Hilde Vibeke Innerby. Forestillingsansvarlig kostymer: Tove Klausen.

Colombine Teaterförlag.

Pressebilde

Kunsten å falle

Kari Simonsen og Liv Bernhoft Osa

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet