Main menu and utilities

Nesevis tragikomedie

Opplev Bjarte Hjelmeland som den store helten med altfor lang nese.

Cyrano de Bergerac er en uovervinnelig soldat, en kompromissløs poet, dramatiker og samfunnskritiker med upåklagelig moral – og en overdimensjonert nese. Utseendet hindrer ham i å innrømme sin sterke kjærlighet for kusinen Roxane, som kun har nese for den billedskjønne Christian.

Men Christian har på ingen måte Cyranos dikterevne. Cyrano skriver brev til Roxane på vegne av Christian, og hennes kjærlighet til denne geniale mannen blir bare sterkere. Vil Roxane til slutt innse at utseendet ikke er alt, og at det er Cyrano hun har elsket hele tiden? Klarer Cyrano å se lengre enn sin egen moralske nesetipp og innrømme sin kjærlighet før det er for sent?

Cyrano de Bergerac fra 1897 er en tragikomisk, intens og følelsesladet historie om ulykkelig kjærlighet, mot og moral – fritt inspirert av en historisk person med samme navn. Fortellingen har blitt filmatisert flere ganger, blant annet med den franske skuespilleren Gérard Depardieu.

På Nationaltheatret møter du den store komedieskuespilleren Bjarte Hjelmeland i tittelrollen. Sammen med regissør Kjetil Bang-Hansen skal han gi liv til denne heroiske romantikeren og satirikeren. Teaternestor Bang-Hansen har en spesiell forkjærlighet til Cyrano de Bergerac. Han mener det har en teatral form, skjønnhet, romantikk og tragedie som vi vanligvis ikke ser i film og teater i dag: Stykket springer ut av en hengivenhet til teatret og poesien, og til den store og rene kjærligheten.

Ta med en venn gratis

Unn deg en hyggelig og romantisk maikveld i teatret. Publikum og presse jubler for Bjarte Hjelmeland og resten av stjernelaget i CYRANO. Kun fire ganger igjen.

Kjøp én billett og få én gratis

Sagt om forestillingen

Anmeldelser

 • «(...) en overrumplende engasjerende teaterkveld – bittersøt og underholdende, drømmende og ettertenksom.»

  Dagbladet
 • «Bjarte Hjelmeland (…) skaper en svært sammensatt og alt i alt sympatisk karakter. (…) morsom og tankevekkende komedieklassiker»

  Dagsavisen
 • «Akk, så nydelig å se på (...) Bjarte Hjelmeland får hvert ett ord til å dirre.»

  Aftenposten
 • «Dette er skikkelig teater!»

  Klassekampen

 • «Forfriskende annerledes»

  Vårt Land
 • «[Andrea Bræin Hovig som Roxane] treffer rollen sin med utpreget scenisk musikalitet.»

  VG
 • «En forfriskende forestilling full av drømmer, kjærlighet, ridderlighet og nederlag»

  Teaterungdom

Lytt til introduksjonen

Fra Venus av Willendorf til radmagre motekatter – hva søren er skjønnhet? I denne introduksjonen samtaler kunst- og motekulturhistoriker Ragnhild Brochmann med informasjonskonsulent Åsta Hoem Hagen om de ulike kroppene, klærne og ansiktene som har formet vår forståelse av hva og hvem det vakre er.

Her kan du lytte til podkastversjonen av introduksjonen Ragnhild Brochmann har holdt til Cyrano:

Se video

 • – For en forestilling!

  Se hva publikum sier om Cyrano.

 • – Det handler om en sterk underdog

  Se intervju med skuespillerne Bjarte Hjelmeland og Andrea Bræin Hovig.

 • Få en smakebit ...

  ... og la deg inspirere av forestillingen som inneholder alt et bankende teaterhjerte kan begjære.

Kadetter og musketerer

Peter Østergaard, Fredrik Skogsrud, Thomas Joramo Sikkeland og Tom Krane Vikestad.

Produksjonslag

Produsent: Kirsti Holm-Glad.

Inspisient: Claudio Aiello. Scenemester: Steinar Jakobsen. Lysmester: Agnethe Tellefsen. Lydansvarlig: Terje Melbye Larsen. Videoansvarlig: Åsmund Bøe. Produksjonsansvarlig kostymer: Cathrine Engehagen Bråthen. Rekvisitør: Helge Lohne. Sufflør: Vibeke Brathagen. Informasjonsansvarlig: Monica Lindanger. Markedsansvarlig: Trine Sandrine Syrrist. Påkleder: Britt Holm, Garcia Cerrato Thorsberg.