Main menu and utilities

Main menu

Hvor lang er en evighet?

Nobelprisvinner Harry Martinsons episke dikt om å være på reise – på vei mot evigheten.

Jordklodens katastrofale tilstand fører hele menneskeheten på flukt. Det ene stjerneskipet etter det andre setter fart mot verdensrommet. Målet: å finne nye steder å bo for de overlevende. Metoden: å kolonialisere naboplanetene i vårt solsystem. 

En meteorstorm setter et av skipene, Aniara, ut av kurs – til en reise gjennom rommet, uten sluttdestinasjon. På vei mot evigheten og det ukjente, må menneskene om bord avfinne seg med tanken på aldri å kunne returnere til fast grunn. Hvordan skal de leve når det ikke finnes en fremtid? Hvor kan de finne meningen i tilværelsen?

Aniara er basert på nobelprisvinneren Harry Martinsons episke dikt med samme navn, utgitt i 1956. Diktet har tidligere inspirert til både plateutgivelser, dramatiseringer og en opera. Verket er mangefasettert og kan leses som en metafor for romfarkosten Jordens skjebne, eller som det enkelte menneskets livsreise gjennom tid og rom, mot en ukjent slutt. Disse dimensjonene tar Torshovgruppa tak i, og inviterer til et unikt møte for refleksjon rundt de store eksistensielle spørsmålene.

Med Aniara fortsetter regissør Tatu Hämäläinen sitt pågående samarbeid med scenograf, lys- og kostymedesigner Chrisander Brun og dramaturg Tora von Platen. Publikum inviteres inn i et scenerom som er en estetisk opplevelse i seg selv, et underfundig og nakent univers, med nykomponert musikk av Ingvild Langgård.

Aniara er en refleksjon over det å være på reise, både i fysisk og i metafysisk forstand. Hvor lang er en evighet?

Anmeldelser

 • «(...) balanserer nærhet og avstand, og de berører med innsikt både det levde og det ulevde.»

  Dagbladet
 • «Så kult visuelt! (...) intensitet, kraft, inderlighet og tyngde (...) De har tatt meg tilbake til leirbålenes og eventyrenes tid.»

  NRK
 • «Grepene regissør Tatu Hämäläinen og scenograf Chrisander Brun har gjort for å skape nærhet til publikum, er oppsetningens store styrke.»

  Vårt Land
 • «Man sitter ikke igjen med følelsen av å ha observert et skuespill – «Aniara» er en mer helhetlig opplevelse enn som så.»

  Universitas
 • «(...)helstøpt og poetisk forestilling»

  Scenekunst.no

Se video

 • Få en smakebit fra forestillingen

  Opplev nobelprisvinner Harry Martinsons vakre episke dikt på teaterscenen.

 • – Noe som kanskje kan flytte på oss et øyeblikk

  Skuespiller Herman Bernhoft om Aniara.

Les om Torshovgruppa her

  Pressebilder