Main menu and utilities

Main menu

Storslått teaterlek om å velge sin egen vei

Jane Eyre er en estetisk eksplosjon og et mektig drama, fullt av heftige følelser, tordenskrall og uhyggelige hemmeligheter.

Historien om den foreldreløse Jane, som mot alle odds blir guvernante på en herregård og forelsker seg i den høye, mørke og uutgrunnelige godseieren, kunne vært hentet fra en kioskroman. Her er ungpikeromantikk, opprørsånd og et gods der fortidens undertrykte spøkelser vender tilbake.

Men romanen Jane Eyre fra 1847 regnes som en feministisk klassiker – kanskje først og fremst på grunn av måten historien fortelles på. Forfatter Charlotte Brontë gir ordet til Jane selv, og lar henne fortelle historien om sitt liv. Og ord er, som kjent, makt.

Det er den prisbelønte regissøren Eline Arbo som tar Brontës bestselger til scenen. Arbo har tidligere regissert Hærmennene på Helgeland på Nationaltheatret – en forestilling som ble hyllet for sin uærbødige og ekspressive lekenhet, ikke uten feministisk brodd. Også denne gangen byr Arbo på en teaterlek og estetisk eksplosjon full av populærkulturelle referanser. Og også denne gangen spiller Kjersti Tveterås hovedrollen, og gir oss en Jane som selv vil bestemme hvordan hun skal fremstå på scenen. Hva vil hun trekke frem, og hva skjuler hun for oss? Og hvordan er soundtracket fra hennes liv?

Jane Eyre blir en storslått forestilling på Nationaltheatrets hovedscene, som leker seg med den tradisjonelle teaterfortellingen og det romantiske kostymedramaet. Jane er en uvanlig feministheltinne. Hennes kamp handler om å få være et menneske i verden, feilbarlig, rar, leken og undrende. Det handler om noe helt grunnleggende: Å erobre friheten til å være akkurat den man er.

 

Video

  • – Hun har den samme fandenivoldskheten

    Se intervju med regissør Eline Arbo om Jane Eyre.

Produksjonslag

Produsent: David Parrish

Inspisient: Lars O. Brinch Gundersen. Sufflør: Amanda Øiestad Nilsen. Scenemester: Lars Helvik. Lysmester: Agnethe Tellefsen. Lydansvarlig: Magnus Aaen. Produksjonsansvarlig kostymer: Stine Berg Knudsen. Forestillingsansvarlig kostymer: Robert Andresen og Gracia Cerrato Thorsberg. Rekvisitør: Helge Lohne. Informasjonskonsulent: Marte S. Eielsen. Markedskonsulent: Jan Lier.

Pressebilde

Jane Eyre

Kjersti Tveterås som Jane Eyre.

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet her