Main menu and utilities

Å miste sine nærmeste

Uten navn er en vakker og lys forestilling om livet, håpet, kjærligheten til de nærmeste og opplevelsen av å miste noen.

Nominert til to Heddapriser!

Én av hundre mennesker i Norge er rusavhengig. Men for hver enkeltperson i denne statistikken regner man mellom tre til åtte pårørende. Hver av disse menneskene har sin egen historie, sitt eget perspektiv.

Hva er rusavhengighet? Hva gjør det med de vi står nærmest? Er det sånn at vi alle har et tomt, språkløst rom inni oss – et slags vakuum – og at det hos rusmisbrukere bare er mer synlig enn hos vanlige mennesker? Er det mulig å forstå hvorfor de vi er glade i velger å ruse seg?

Uten navn er et forsøk på å forstå dette rommet. Kjente og kjære skuespillere gir sin stemme til tekster basert på historier fra pårørende og rusavhengige. Gjennom intervjuer og skriveverksteder har vi fått tilgang på gjenkjennelige, evige fortellinger og skjebner som utgjør en stor del av samfunnet og livet. Men disse historiene høres sjelden, og er ofte bare synlig som navnløs statistikk. Forestillingen er også en fortelling om håp. Om humor i de mest absurde situasjoner. Og om lys der man tror det bare er mørkt.

Sagt om forestillingen

Anmeldelser

 • «Sterkt om å elske en som ruser seg»

  Aftenposten
 • «Teaterbragd»

  Dagsavisen
 • «... forestillingen er svært godt egnet til å starte både individuell refleksjon og helt nødvendige diskusjoner. Nesten så en burde vurdere seer-plikt.»

  Fredrikstad Blad
 • « ... stimulerer empatimuskelen, tidvis lattermuskelen, og temaet har stor relevans for samfunnet vårt. (...) bevegende og viktig teaterkunst.»

  Morgenbladet
 • «Heilstøypt framsyning om sorg.»

  Klassekampen

Se video

 • – Det du driver med nå, det tåler vi ikke

  Gine Cornelia Pedersen er en av skuespillerne i Uten navn.

Forestillingen og markedsmateriellet er produsert av Østfold kulturutvikling og Kulturdråpen.