Main menu and utilities

Ønskereprise på suksessforestillingen

Velkommen til bords! Til en julemiddag der hundre år utspiller seg i løpet av én kveld.

I julen blir alt forsterket. Det fine blir finere, det triste blir tristere. Vi setter oss ved samme bord – ofte for å snakke om året som har gått. Å bivåne hundre år med julemiddager hos samme familie er som å servere selve norgeshistorien. Med det aller beste serviset.

Regissør Tyra Tønnessen har latt seg inspirere av Thornton Wilders skuespill The Long Christmas Dinner fra 1931, men i stedet for å følge en amerikansk familie, følger vi en norsk familie gjennom hundre år. Manuset baserer seg på faktiske julehistorier.

Julemiddag begynner i 1915. Vi er i et Stavanger som greier seg godt mens kontinentet er kastet ut i krig. Årsaken er enkel: Byen selger hermetikk, og mat på boks er etterspurt i krigerske tider. Den enes nød, den andres brød.

Det er ikke bare krigen som setter sitt preg på den første julen: To år før har norske kvinner fått stemmerett, og elektrisiteten har kommet til Stavanger. Margrethe Munthe har introdusert en mer leken barneoppdragelse. Men først og fremst preges familien av relasjonene til hverandre. Vi følger dem videre gjennom andre verdenskrig, sosialdemokratiets inntog og oljealderen.

Julen er en tid for tradisjoner. Likevel beveger verden seg. Vi beveger oss med den. I løpet av hundre år er det meste annerledes enn det var. Stavangerfamilien blir norgeshistorien i miniatyr.       

Omtaler

Anmeldelser

 • «Sprudlende og leken»

  VG
 • «Knakende godt nyskrevet teater»

  Dagsavisen

 • «En fest av en forestilling»

  Dagbladet

 • «Et sjarmerende og opplagt ensemble»

  Aftenposten
 • «En usedvanlig morsom, moderne komedie»

  Klassekampen

Kunstnerisk lag

Regissør: Tyra Tønnessen. 

Koreograf: Tor Ivar Hagen.

Scenograf og kostymedesigner: Dagny Drage Kleiva.

Lysdesigner: Øyvind Wangensteen. 

Maskedesigner: Ruth Haraldsdottir Norvik. 

Maskør: Eva Sharp

Dramaturg: Kristian Lykkeslet Strømskag.

Manuset er inspirert av Thornton Wilders The Long Christmas Dinner og baserer seg på faktiske julehistorier fra skuespillerne selv og private julehistorier fra Kathrine T. Johansen, Anja B. Bjørnstad, Renate H. Reinsve, Kamilla G. Hartvig, Hadle L. Reisæter, Rolf K. Larsen, Benjamin F. Helstad, Endre S. Ellefsen, Elias H. Sørensen og Tyra B. Tønnessen, blandet med generelle og allment kjente opplysninger om Norges historie, samt spesielle og litt mindre kjente opplysninger om Stavangers historie pluss fri og ufri fantasi om tiden fra kvinner fikk stemmerett og hele perioden frem til det vi frekt kaller vår tid.       

Produksjonslag

Produsent: Runi Sveen, Margrethe Aaby.

Inspisient: Kine Sørbøe, Lars Brinch Gundersen. Scenemester: Njål Øwre. Lysmester: Hanne Marte Griffiths. Lydansvarlig: Kai Priddy. Produksjonsansvarlig kostymer: Cathrine Engehagen Bråthen. Rekvisitør: Eva Hauge. Sufflør: Ingvild Gjerstad. Informasjonsansvarlig: Monica Lindanger. Markedsansvarlig: Hilde Vibeke Innerby. Påkleder: Linda Braseth.