Main menu and utilities

Main menu

Handlekurv

Nationaltheatrets juleklassiker er tilbake!

Denne gangen dekkes bordet på Hovedscenen – til en julemiddag der hundre år utspiller seg i løpet av én kveld.

Publikumssuksessen Julemiddag har siden urpremieren i 2014 jevnlig spilt for fulle hus på Amfiscenen. Nå tas historien om den ærverdige stavangerfamilien til scenen for fjerde gang – for første gang med Hovedscenen som ramme.  

Julemiddag begynner i 1915. Vi er i et Stavanger som greier seg godt mens kontinentet er kastet ut i krig. Årsaken er enkel: Byen selger hermetikk, og mat på boks er etterspurt i krigerske tider.

Det er ikke bare krigen som setter sitt preg på den første julen. To år før har norske kvinner fått stemmerett, og elektrisiteten har kommet til Stavanger. Margrethe Munthe har introdusert en mer leken barneoppdragelse. Men først og fremst preges familien av relasjonene til hverandre. Vi følger dem videre gjennom andre verdenskrig, sosialdemokratiets inntog og oljealderen til i dag.

Regissør Tyra Tønnessen har latt seg inspirere av Thornton Wilders skuespill The Long Christmas Dinner fra 1931, men i stedet for å følge en amerikansk familie, følger vi en norsk familie gjennom hundre år. Tønnessen har hatt stor suksess med å lage forestillinger ved hjelp av improvisasjon med skuespillerne, for eksempel den bejublede forestillingen Reform 97. Slik har også denne forestillingen kommet til.

Julen er en tid for tradisjoner. Likevel beveger verden seg. Vi beveger oss med den. I løpet av hundre år er det meste annerledes enn det var. Stavangerfamilien blir norgeshistorien i miniatyr – servert med det aller beste serviset.

Omtaler

Anmeldelser

Produksjonslag

Produsent: Runi Sveen. 

Inspisient: Lars O. Brinch Gundersen, Karoline Husjord, Christina Johannessen og Ingrid Megård Sæter. Sufflør: Amanda Øiestad Nilsen. Scenemester: Njål Øwre, Kjell Gunnar Høen og Andreas Eskeland. Lysmester: Hanne Marte Griffiths. Lydansvarlig: Benjamin Tveit. Produksjonsansvarlig kostymer: Cathrine Engehagen Bråthen. Produksjonsassistent kostymer: Magny Hammersbøen. Forestillingsansvarlig kostymer: Linda Braseth. Rekvisitør: Hege Becker Nielsen og Eva Hauge. Informasjonsansvarlig: Terese B. Larsen. Markedsansvarlig: Hilde Vibeke Innerby.

Manuset er inspirert av Thornton Wilders The Long Christmas Dinner og baserer seg på faktiske julehistorier fra skuespillerne selv og private julehistorier fra Kathrine T. Johansen, Anja B. Bjørnstad, Renate H. Reinsve, Kamilla G. Hartvig, Hadle L. Reisæter, Rolf K. Larsen, Benjamin F. Helstad, Endre S. Ellefsen, Elias H. Sørensen og Tyra B. Tønnessen, blandet med generelle og allment kjente opplysninger om Norges historie, samt spesielle og litt mindre kjente opplysninger om Stavangers historie pluss fri og ufri fantasi om tiden fra kvinner fikk stemmerett og hele perioden frem til det vi frekt kaller vår tid.       

Pressebilde

Julemiddag

Plakatfoto for forestillingen Julemiddag.

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet her