Main menu and utilities

Main menu

Bli hvis du kan, reis hvis du må

Opplev Helga Flatlands prisbelønte romantrilogi på teater, i et nært møte med en familie og en bygd i sorg.

Tarjei og tre barndomsvenner fra en liten bygd i Norge bestemmer seg for å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. De har alle ulike grunner til å reise – og til å ikke kunne bli. Bare én av dem kommer tilbake i live. Det er ikke Tarjei. Igjen sitter en familie og et samfunn i sorg.

Mamma Karin låser seg inne på Tarjeis rom, og legger seg i senga hans. Sterke og tause pappa Hallvard blir sittende på trappa med blikket mot de høye fjellene. Ingen av dem orker å bli konfronterte med sin egen sorg og sin egen skyldfølelse. Søsteren Julie prøver å holde familien og gården levende. Bygdas lege Ragnhild trøster, klemmer og lytter. Hvorfor reiste Tarjei? Hvordan kan man gå videre når Tarjei er borte?

Tarjei er regissør Tyra Tønnessens dramatisering av Helga Flatlands prisbelønte romantrilogi Bli hvis du kan, som har gitt henne både Tarjei Vesaas' debutantpris, Ungdommens kritikerpris og Amalie Skram-prisen. Trilogien handler om hvor ulikt mennesker forholder seg til tap, erkjennelse og overlevelse, og er et møte med en bygd og en familie rammet av katastrofe.

For Tarjei er ikke egentlig en fortelling om den store krigen i Afghanistan, men om de små krigene her hjemme, de som foregår over kveldsmaten rundt kjøkkenbordet, under fjøsstellet ved morgengry eller i duskregn på trappa. Om den lammende sorgen, om hvordan det trygge kan bli utrygt og det enkle kan bli det vanskeligste.

Se video om forestillingen

  • – Dette gleder jeg meg til

    Se intervju med skuespiller John Emil Jørgensrud.

Kunstnerisk lag

Regissør: Tyra Tønnessen 

Komponist: Andreas Utnem

Scenograf og kostymedesigner: Leiko Fuseya

Lysdesigner: Øyvind Wangensteen

Maskør: Marianne Hommo

Dramaturg: Njål Helge Mjøs

Studiomusikere: Lisa Långbacka (trekkspill) og Lisa Rydberg (fiolin)

GJØR TEATERKVELDEN KOMPLETT MED ET RESTAURANTBESØK

BORDBESTILLING

Bestill bord før forestillingen på Grand Café eller Paleet.

Bestill bord

Pressebilder