Main menu and utilities

2500 år med raseri eksploderer på Torshov!

Den greske tragedien Medea møter Athena Farrokhzads nyskrevne verk Moral ifølge Medea i en nådeløs og intim iscenesettelse av Kjersti Horn.

Når Medea får vite at ektemannen Jason forlater henne til fordel for en annen, eksploderer hun. Alene i et fremmed land, bedratt og forvist, planlegger hun den grusomste hevn. Som skal ramme Jasons elskerinne, elskerinnens far – og Medeas to barn.

Evripides’ Medea er en antikk gresk tragedie om en kvinne som har mistet alt. Om kjærlighet som blir til hat, rødglødende raseri og hudløs sorg. Stykket har sjokkert oss til alle tider med sin ubarmhjertige skildring av det ultimate tabu: En mor som dreper sine barn.

Når originalverket nå settes opp på Torshovteatret, er ikke forestillingen over idet Evripides’ stykke ender: Bestillingsverket Moral ifølge Medea – skrevet 2500 år senere av den prisbelønte svenske poeten og dramatikeren Athena Farrokhzad – plukker opp tråden der Medea slutter. Her møter Medea Moralen, i en poetisk og kritisk dialog, som verken er en forkastelse eller et forsvar av Medeas liv og handlinger.

Regissør Kjersti Horn har med sine rå, ekspressive og kritikerroste iscenesettelser konfrontert, gledet og utfordret publikum rundt spørsmål om identitet, kropp og kjønn. Med forestillinger som Kaos er nabo til gud (2016), Natten er dagens mor (2015) og Styrtet engel (2013) har hun befestet seg som en av Norges viktigste teaterregissører.

Det er 2500 år siden Medea for første gang sa «Hva kvinner var, skal de aldri bli igjen. Mennene må anerkjenne vår makt. Tiden er inne; de har undertrykket oss lenge nok», og det er umulig å ikke høre replikkens gjenklang i samtiden.

Det er klart for et eksplosivt og selvransakende oppgjør på Torshovs intime scene, når Medea tar den utenkelige hevnen. Over ektemannen – og hele patriarkatet.

Sagt om forestillingen

Anmeldelser

 • «Selome Emnetu er en sensasjon i tittelrollen. Når så vi sist så klart, så rikt, så musikalsk og så helstøpt motsetningsfylt spill som dette?»

  Dagbladet
 • «Selome Emnetu i denne rollen er noe av det fineste jeg har sett på veldig, veldig lenge.»

  NRK
 • «2 x Medea, i Kjersti Horns regi, viser hvordan Medeas tragedie angår oss. Den fortsetter å være – ikke bare relevant – men dypt skakende.»

  Vårt land

 • «… scenene mellom Selome Emnetus Medea og Emil Johnsens Jason er både gripende og hjerteskjærende i all sin voldsomhet.»

  Dagsavisen

Se video

 • Få en smakebit av forestillingen

  Bli med inn på den runde og intime scenen på Torshov og få en smakebit av forestillingen 2 X MEDEA.

 • – Det er litt av en oppgave vi har foran oss

  Se intervju med skuespiller Selome Emnetu om 2 X MEDEA.

Medvirkende barn:

David Skjelland Mattiassønn, Kasra Mahani, Sidi Andreas Camara og Naif jr Negash Mohammed.

Medea om menn:

Et rolig liv lover de oss. De skal bære spydene. De skal bære prøvelsene. Jeg ville heller deltatt tre ganger i krigen enn å lide meg gjennom en fødsel.

EVRIPIDES (431 FVT.), oversatt av Kathrine Nedrejord

Produksjonslag

Produsent: Ola A. Neegaard

Inspisient: Kine Sørbøe. Sufflør: Ingvild Gjerstad. Scenemester: Torgeir Gabrielsen. Lysmester: Phillip Isaksen, Ivar Nedberg. Lydansvarlig: Patrick Young. Produksjonsansvarlig kostymer: Maren Sælendsminde. Rekvisitør: Mone Rustøy. Informasjonsansvarlig: Åsta Hoem Hagen. Markedsansvarlig: Hilde Vibeke Innerby. Produksjonsassistent: Margrethe Salmi Marjavara.

Takk til kampinstruktør Tyrone Wiggins.