Main menu and utilities

2500 år med raseri eksploderer på Torshov

Den greske tragedien Medea møter den hardtslående poeten Athena Farrokhzad i en kompromissløs iscenesettelse av Kjersti Horn.

Når Medea får vite at ektemannen Jason forlater henne til fordel for en annen, eksploderer hun. Alene i et fremmed land, bedratt og forvist, planlegger hun den grusomste hevn. Som skal ramme Jasons elskerinne, elskerinnens far – og Medeas to sønner.

Evripides’ Medea er en antikk gresk tragedie om en kvinne på flukt. Om kjærlighet som blir til hat, rødglødende raseri og hudløs sjalusi. Stykket har sjokkert til alle tider med sin ubarmhjertige skildring av det ultimate tabu: En mor som dreper sine barn.

Når originalverket nå settes opp på Torshovteatret, er det i dialog med et helt nytt bestillingsverk – skrevet 2500 år senere av den unge, svenske forfatteren og aktivisten Athena Farrokhzad. Hun har mottatt flere priser for sin hardtslående, politiske og feministiske poesi om identitet og utenforskap, og skapt kontroverser i Sverige med sine innlegg i samfunnsdebatten.

«Hardtslående om utenforskap» er også treffende for regissør Kjersti Horns kunstnerskap. Med sine rå, ekspressive og kritikerroste iscenesettelser har hun konfrontert og utfordret publikum rundt spørsmål om identitet, kjønn og kropp.

Det er 2500 år siden Medea for første gang sa «Hva kvinner var, skal de aldri bli igjen. Mennene må anerkjenne vår makt. Tiden er inne; de har undertrykket oss lenge nok», og det er umulig å ikke høre replikkens gjenklang i samtiden. Det er klart for et eksplosivt oppgjør på Torshovs intime scene, når Medea tar den utenkelige hevnen. Over ektemannen – og hele patriarkatet.

Se video

  • – Det er litt av en oppgave vi har foran oss

    Se intervju med skuespiller Selome Emnetu om Medea.

Kunstnerisk lag

Regissør: Kjersti Horn

Scenograf og kostymedesigner: Sven Haraldsson

Lysdesigner: Phillip Isaksen

Lyddesigner: Erik Hedin

Maskør: Hege Ramstad

Dramaturg: Kristian Lykkeslet Strømskag

Medea om menn:

Et rolig liv lover de oss. De skal bære spydene. De skal bære prøvelsene. Jeg ville heller deltatt tre ganger i krigen enn å lide meg gjennom en fødsel.

EVRIPIDES (431 FVT.), oversatt av Kathrine Nedrejord

Produksjonslag

Produsent: Grethe Henden / Ola A. Neegaard

Inspisient: Kine Sørbøe. Sufflør: Ingvild Gjerstad. Scenemester: Ragnar Berntson. Lysmester: Phillip Isaksen. Produksjonsansvarlig kostymer: Maren Sælendsminde. Rekvisitør: Mone Rustøy. Informasjonsansvarlig: Åsta Hoem Hagen. Markedsansvarlig: Hilde Vibeke Innerby.

Pressebilde

Medea

Selome Emnetu

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet