Main menu and utilities

2500 år med raseri eksploderer på Torshov

Den greske tragedien Medea møter Athena Farrokhzads nyskrevne verk Moral ifølge Medea i en nådeløs og intim iscenesettelse av Kjersti Horn.

Når Medea får vite at ektemannen Jason forlater henne til fordel for en annen, eksploderer hun. Alene i et fremmed land, bedratt og forvist, planlegger hun den grusomste hevn. Som skal ramme Jasons elskerinne, elskerinnens far – og Medeas to barn.

Evripides’ Medea er en antikk gresk tragedie om en kvinne som har mistet alt. Om kjærlighet som blir til hat, rødglødende raseri og hudløs sorg. Stykket har sjokkert oss til alle tider med sin ubarmhjertige skildring av det ultimate tabu: En mor som dreper sine barn.

Når originalverket nå settes opp på Torshovteatret, er ikke forestillingen over idet Evripides’ stykke ender: Bestillingsverket Moral ifølge Medea – skrevet 2500 år senere av den prisbelønte svenske poeten og dramatikeren Athena Farrokhzad – plukker opp tråden der Medea slutter. Her møter Medea Moralen, i en poetisk og kritisk dialog, som verken er en forkastelse eller et forsvar av Medeas liv og handlinger.

Regissør Kjersti Horn har med sine rå, ekspressive og kritikerroste iscenesettelser konfrontert, gledet og utfordret publikum rundt spørsmål om identitet, kropp og kjønn. Med forestillinger som Kaos er nabo til gud (2016), Natten er dagens mor (2015) og Styrtet engel (2013) har hun befestet seg som en av Norges viktigste teaterregissører.

Det er 2500 år siden Medea for første gang sa «Hva kvinner var, skal de aldri bli igjen. Mennene må anerkjenne vår makt. Tiden er inne; de har undertrykket oss lenge nok», og det er umulig å ikke høre replikkens gjenklang i samtiden.

Det er klart for et eksplosivt og selvransakende oppgjør på Torshovs intime scene, når Medea tar den utenkelige hevnen. Over ektemannen – og hele patriarkatet.

Se video

  • – Det er litt av en oppgave vi har foran oss

    Se intervju med skuespiller Selome Emnetu om 2 X MEDEA.

Kunstnerisk lag

Regissør: Kjersti Horn

Scenograf og kostymedesigner: Sven Haraldsson

Lyddesigner: Erik Hedin

Maskør: Hege Ramstad

Dramaturg: Kristian Lykkeslet Strømskag

Medea om menn:

Et rolig liv lover de oss. De skal bære spydene. De skal bære prøvelsene. Jeg ville heller deltatt tre ganger i krigen enn å lide meg gjennom en fødsel.

EVRIPIDES (431 FVT.), oversatt av Kathrine Nedrejord

Produksjonslag

Produsent: Ola A. Neegaard

Inspisient: Kine Sørbøe. Sufflør: Ingvild Gjerstad. Scenemester: Ragnar Berntson. Lysmester: Phillip Isaksen, Ivar Nedberg. Lydansvarlig: Patrick Young. Produksjonsansvarlig kostymer: Maren Sælendsminde. Rekvisitør: Mone Rustøy. Informasjonsansvarlig: Åsta Hoem Hagen. Markedsansvarlig: Hilde Vibeke Innerby. Produksjonsassistent: Margrethe Salmi Marjavara.

Pressebilde

2 x MEDEA

Selome Emnetu i 2 X MEDEA.

Medea av Evripides og Moral ifølge Medea av Athena Farrokhzad.

Foto: Øyvind Eide.

Last ned bildet