Main menu and utilities

Main menu

Handlekurv

Eventyrlig Handke

Magisk og musikalsk road movie i søken etter de rette spørsmålene.

En gruppe fremmede reiser til et land langt mot nord. Målet er å lære seg å stille de riktige spørsmålene, ikke bare finne svar. Gjennom reisen forlater de sin selvbevissthet og blir en større del av verden og naturen. Men reiser de mot et ødeland inni eget hode, eller er de virkelig på vei mot verdens ytterpunkt?

Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet fra 1989 har dramatiker Peter Handke selv kalt sitt Faust. Handke har skapt kontroverser på grunn av sine uttalelser rundt krigene i det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet. Flere protesterte da han mottok Den internasjonale Ibsenprisen i 2014. Comédie Française tok Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet av plakaten i Frankrike i 2006 på grunn av kontroversen rundt Handke. Stykket i seg selv er likevel ikke politisk.

Den svenske regissøren Melanie Mederlind har spesialisert seg på nyskrevet tyskspråklig dramatikk, og skaper sammen med scenograf og kostymedesigner Katrin Nottrodt en intens visuell atmosfære i denne versjonen av Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet. Tittelen betyr «reisen til det klangfulle landet»; et sted der man kan lytte seg inn, kjenne etter og stille spørsmål. Komponist Simon Revholt tonesetter denne rike, voldsomme og vakre teksten, som er full av referanser til ulike litterære verker og populærkultur. Å stille riktige spørsmål er forutsetningen for visdom og kunst, og å lære dette er en kunst i seg selv, ifølge Handke.

Sagt om forestillingen

Se video

  • Få en smakebit

    Se traileren til Peter Handkes vakre og eventyrlige reiseskildring i søken etter de rette spørsmålene.

  • – Det er virkelig en reise for oss skuespillere også

    Se intervju med skuespiller Per Christian Ellefsen og bli med inn på prøvene til Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet.

Kjøp boka

  • Spørrespillet eller Reisen til det sonore landet av Peter Handke er utgitt som bok på Pelikanen forlag, i anledning Nationaltheatrets oppsetning. Boka kan kjøpes her på nettsiden, der du kjøper billetter til forestillingen. Eller i billettluka på Nationaltheatret.

Peter Handke er i mine øyne en av Europas store forfattere.

Karl Ove Knausgård

Kunstnerisk lag

Regissør og bearbeidelse: Melanie Mederlind

Scenograf og kostymedesigner: Katrin Nottrodt

Komponist og musikalsk ansvarlig: Simon Revholt

Lysdesigner: Norunn Standal

Maskør: Wibke Schuler

Koreograf:  Miriam Hansen Troøyen

Dramaturg: Mari Vatne Kjeldstadli

Oversatt av Elisabeth Beanca Halvorsen. Scene 3.2 er oversatt til nynorsk av Jon Fosse. Scene 3.4 (fra Handkes artikkel En vinterlig reise til elvene Donau, Save, Moava og Drina eller Rettferdighet for Serbia hentet fra Jugoslavia utgitt på Pelikanen forlag) er oversatt av Sverre Dahl.

Musikken i forestillingen er komponert av Simon Revholt, bortsett fra Feel like makin´ love med Roberta Flack, komponert av Eugene McDaniels.

Produksjonslag

Produsent: Grethe Henden.

Inspisient: Knut Børresen. Sufflør: Lise Roesen. Scenemester: Kjell Gunnar Høen. Lysmester: Lisa Lind. Videoansvarlig: Åsmund Bøe. Rekvisitør: Flavio Pighin. Lydansvarlig: Sven Erga. Produksjonsansvarlig kostymer: Stine Berg Knudsen. Påkleder: Linda Braseth. Informasjonsansvarlig: Monica Lindanger. Markedsansvarlig: Trine Sandrine Syrrist.

Colombine Teaterförlag.