Hopp til innhold

Rekviem

Bygget på diktverket av Anna Akhmatova

«Leikande dødsmesse»
Stavanger Aftenblad

Anna Akhmatova og diktsyklusen Rekviem hadde vært i skuespiller og Heddaprisvinner Helga Gurens kunstneriske tanker i flere år, og høsten 2021 ble tanker omgjort til handling.

Diktet Rekviem ble skrevet over en periode på tre tiår og skildrer livet under statsterroren i Sovjetunionen. På grunn av den politiske sprengkraften i Anna Akhmatovas litteratur ble alle hennes verk forbudt. Der mange av hennes russiske forfatterkolleger rømte i eksil til utlandet, valgte Akhmatova å bli i moderlandet med den faren det innebar. Her skildret hun lidelsene hun selv og folket hennes led under. Rekviem overlevde i hemmelighet gjennom et fellesskap ved at diktpassasjer ble overlevert muntlig fra person til person. 

Denne forestillingen er ikke lenger i spill. Trykk her for å se alle aktuelle forestillinger.

15. og 16. juni 2022 i Kanonhallen på Løren.

Varighet: Ca. én time uten pause.

Gjestespill fra Rogaland Teater under Heddadagene 2022.
Heddadagene.JPG

Møt skuespiller og regissør i samtale etter forestilling

Skuespiller Helga Guren og regissør Erlend Samnøen går i dybden og forteller hvordan de har jobbet frem allkunstverket Rekviem. Ordstyrer er dramaturg Carl Jørn Johansen. Samtalen vil foregå i scenerommet i Kanonhallen direkte etter visningen av Rekviem onsdag 15. juni.

Hvem bestemmer når allkunstverket bestemmer?

Teater er en komplisert disiplin. Det er et finstemt samarbeid mellom skuespillere, instruktør, scenograf, komponist, lysdesign, lyddesign, musikere, koreografi, rekvisitter, sceneteknikk og kostymer. Alle forholder seg til hverandre i et sinnrikt, hierarkisk system og alle involverte jobber mot samme mål.

I Rekviem har hele det kunstneriske laget søkt etter en sterk stemme, nemlig verket selv. I dette kunstneriske laboratorieforsøket har det blitt forsket i om musikk, bevegelse, lys og lyd kan spille like viktige roller i en scenisk fortelling som utøverne på scenen.

Kan det la seg gjøre å navigere etter noe som i sakens natur er foranderlig, nemlig en kreativ prosess?

Medvirkende:

Skuespiller: Helga Guren
Komponist og musiker: Anders Brunvær Hauge
Musiker: Bendik Andersson

Kunstnerisk lag:

Regissør: Erlend Samnøen
Koreograf: Therese Markhus
Musikalsk ansvarlig: Anders Brunvær Hauge
Scenograf og kostymedesigner: Katja Ebbel Frederiksen
Lysdesigner: Ingrid Skanke Høsøien
Oversetter: Ingvild Broch
Gjendiktning: Halldis Moren Vesaas
Lyddesign: Leiv Amund Schøyen Ulvestad
Maskør: Jill Tonje Holter
Dramaturg: Carl Jørn Johansen

Forestillingen er bygget på diktet Rekviem av Anna Akhmatova. All annen scenetekst er produsert av de utøvende kunstnerne og kunstnerisk team.

Hør musikken

Trioen TRACTUS har oppstått i forlengelsen av arbeidet med REKVIEM.
Helga Guren skrev låta «Tenke tanker» i forbindelse med forestillingen hvor låta er representert i en instrumental variant. Singelen ble sluppet på fredag, i forbindelse med åpningen av Heddadagene.

Komponist, tekstforfatter, vokal: Helga Guren
Piano: Anders Brunvær Hauge
Slagverk: Bendik Andersson
Arr: TRACTUS