Gi meg sola
Av Tyra Tønnessen og ensemblet
Av Tyra Tønnessen og ensemblet
Regissør Tyra Tønnessen gjør det hun kan aller best: Improviserer frem en forestilling sammen med skuespillerne, slik at den handler om deg og meg, her og nå.
I januar 2022 begynner prøvene på det som skal bli en urpremiere på Hovedscenen. Men høsten 2021 vet ikke regissør Tyra Tønnessen helt hva det skal bli til ennå. Ja, fallhøyden er stor, både for henne selv og et stjernelag av skuespillere, men det er sånn hun ofte jobber: Hun improviserer frem en forestilling sammen med skuespillerne, tar utgangspunkt i deres erfaringer, gjør nøye research på temaet og lager teater på teatrets egne, lekne, premisser. Resultatet er gjerne en livsnær forestilling, der publikum kan få følelsen av at det er deres erfaringer som utspiller seg på scenen.
Sist Tønnessen jobbet slik her på Nationaltheatret, var det med Reform 97, en forestilling om norsk skole. Og før det igjen var det Julemiddag. Begge klarte å berøre et stort publikum, og er satt opp med stadig nye ekstraforestillinger.
Denne gangen var utgangspunktet å lage en forestilling om kjærligheten. Den arter seg liksom alltid annerledes i det norske, moderne sosialdemokratiet, enn i de gamle teaterklassikerne. Men så begynte Tønnessen å jobbe med en gruppe skuespillere. De improviserte, diskuterte, delte erfaringer – og snart handlet det like mye om ensomhet. Og muligheten for å lage et fellesskap. Og er det ett sted som fordrer et fellesskap, så er det teatret. Dermed gled formen – det improviserte teatret som Tønnessen faktisk har doktorgrad i – over i tematikken: Hvilket fellesskap er mulig? Men høsten er ennå ung, premieren er ikke før i mars, og fortsatt kan alt skje og helt nye aspekter ved tilværelsen kan dukke opp.
Selv sier Tønnessen «Improvisasjon som metode er befriende. Skuespillernes kropper, stemmer, innfall, assosiasjoner og samspill er en så sentral del av en forestilling, men likevel har vi jo den tradisjonen at et skrevet stykke kommer først. Det er veldig interessant å gå motsatt vei. Nesten som en koreograf – som jobber med det fysiske, sanselige, rytmiske, kjøtt og blod. Målet er en forestilling om vår tid, vår verden, våre konflikter og vårt felleskap. Eller «vårt» – hvem er egentlig «vi»?»
Produsent: Runi Sveen.
Inspisient: Karoline Husjord. Sufflør: Amanda Øiestad Nilsen. Scenemester: Steinar Jakobsen. Lysmester: Hanne Marte Griffiths. Lydansvarlig: Magnus Aaen. Informasjonsansvarlig: Åsta Hoem Hagen. Markedsansvarlig: Jan Lier, Hilde Vibeke Innerby.