Hopp til innhold
125 år

Fotograf: Øyvind Eide

Jan Sælid

Per Aabels ærespris til Jan Sælid

Skuespiller Jan Sælid er tildelt Per Aabels ærespris for rollene som Kong Bérenger i Kongen dør og John Gabriel Borkman i Borkman. Vi gratulerer en særdeles fortjent vinner!

Teatersjef Hanne Tømta kunne 10. mai 2017 overrekke Per Aabels ærespris til skuespiller Jan Sælid, etter at han hadde spilt sin siste forestilling av Eugéne Ionescos Kongen dør.

Sælid får prisen for sine roller som Kong Bérenger i Kongen dør og John Gabriel Borkman i Borkman.

I juryens tale til vinneren står det:
Vi som har sett «Kongen dør» nå i kveld, er ikke i tvil om at Jan er en særdeles fortjent vinner: Det er en stor prestasjon når han går døden i møte i nitti minutter, med brå skift mellom desperasjon, fornyet livsgnist og avbrutte dødskramper – krydret med flere kolossale monologer.

Prisen får han for denne rollen, men også for rollen som John Gabriel Borkman under fjorårets Ibsenfestival. Også Borkman var en aldrende mann – riktignok langt yngre enn 400 år gamle kong Bérenger – hadde vært vitne til at ‘riket’ hans raste sammen. Men for Borkman lå dette mange år tilbake i tid. Stykket handler, som så ofte hos Ibsen, om å bli konfrontert med sin fortid: som kjæreste, ektemann, far og banksjef. Også dette maktet Jan på imponerende vis, på egen hånd, med sine kolleger, og – ikke minst – overfor den største og samtidig mest anonyme samlingen statister vi noen gang har hatt med i en Ibsenforestilling.

(Det er rollene som Bérenger og Borkman Jan får prisen for, men det er verdt å nevne at han kan spille andre ting enn døende eldre menn: På Nationaltheatret har han blant annet spilt Prospero i «Stormen», Goggen i «Verdiløse menn» og Minutten i «Mysterier», bare de to siste årene.) 

Vi gleder oss over å gi Jan Sælid Per Aabels ærespris, og gleder oss til å se ham i nye oppsetninger i årene som kommer!

Tidligere vinnere av Per Aabels ærespris: Lasse Lindtner, Tone Danielsen, Kai Remlov, Ågot Sendstad, Thorbjørn Harr, Monna Tandberg, Frøydis Armand, Laila Goody, Ole Jørgen Nilsen, Bjørn Skagestad, Anne Marit Jacobsen, Sverre Anker Ousdal, Bjarte Hjelmeland, Mona Hofland, Knut Risan, Lise Fjeldstad, Per Jansen, Merete Moen, Joachim Calmeyer, Rut Tellefsen, Svein Wickstrøm, Ingerid Vardund, Jan Hårstad, Kjersti Holmen, Gerda Ring og Bentein Baardson.