Hopp til innhold
125 år

Teatersjef Hanne Tømta ønsker velkommen tilbake til Nationaltheatret

Nationaltheatret åpner igjen – med en rekke forestillinger og en storstilt digital 17. mai-matiné til hele Norge.

Etter å ha holdt stengt i om lag to måneder, jobbes det nå med en forsiktig gjenåpning av Nationaltheatret, i tråd med myndighetenes retningslinjer for smittevern.

Konsertforestillingen Det blåser skarpt fra endeløse sletter, med skuespiller Marika Enstad, spiller på Torshovteatret med premiere 20. mai. Teatermonologen Superkid, med skuespiller Kingsford Siayor, spilles også på Torshovteatret, med premiere 3. juni. Begge forestillingene skulle hatt premiere tidligere i vinter, men ble utsatt på grunn av koronapandemien.

Det blir også mulig å oppleve to av vinterens store publikumssuksesser i ukene frem mot sommeren: Reform 97, en forestilling om den norske skolen, spiller fra 19. mai. Menneske, kjære menneske, med Erlend Ropstads sang og musikk live på scenen og med Nils Øyvind Haagensens lyrikk, spiller fra 25. mai.

Else Kåss Furuseth spiller som planlagt sine forestillinger Kondolerer-Gratulerer i juni, mens i august blir det gjensyn med den kritikerroste forestillingen Lykkedager av Samuel Beckett på Hovedscenen. Nationaltheatret åpner også for omvisninger, debatter og salonger i publikumsfoajeen.

– Det føles veldig fint å kunne trekke pusten og igjen si: Velkommen i teatret! Nå arbeides det på spreng for å åpne dørene for publikum, om enn på en annen måte enn vi er vant til, med sterk vekt på smittevern og med et foreløpig begrenset repertoar, sier teatersjef Hanne Tømta.

Se hele programmet og kjøp billetter her.

Trygt teaterbesøk

Nationaltheatret tar smittevern på alvor og har gjort alt som skal til for at publikum får en god teateropplevelse og kan føle seg trygge og ivaretatt. I tillegg til smitteverntiltak og kvalitetssikrede rutiner, har vi utviklet den lille guiden Om smittevern og ditt teaterbesøk, der publikum kan lese om tiltakene teatret gjør, samt råd til publikum. Guiden er publisert på Nationaltheatrets nettside.

Myndighetene har foreløpig satt en grense på maksimalt 50 publikummere per forestilling. Det betyr at det dessverre blir få tilgjengelige billetter i disse første spilleukene, men vi håper det gradvis åpnes opp slik at vi kan ønske velkommen til langt flere publikummere.

Les mer om smittevern og ditt teaterbesøk her.

Digital 17. mai-matiné for alle

Teatersjef Hanne Tømta har også en annen gledelig nyhet:

– Den tradisjonsrike 17. mai-matineen på Nationaltheatret spilles vanligvis for fulle hus på nasjonaldagen, uten at det er mulig å skaffe billetter til alle som ønsker å oppleve den. Men i år, når eldre isoleres fra sine kjære, barn og unge savner venner og skole og familier står i krevende situasjoner økonomisk, slår vi på stortromma og inviterer hele landet til å feire Norges nasjonaldag sammen med oss, via strømming på teatrets nettside. Dette er et stort løft, og noe vi gleder oss veldig til, sier Tømta.

Skuespillerne Mariann Hole og Erland Bakker leder sendingen, der hele teatret blir gjort om til en scene. I kroker og kriker, på og bak scener og i garderober vil skuespillere og musikere stå klare til å feire nasjonaldagen på en måte publikum aldri tidligere har opplevd.

17. mai-matineen strømmes fra klokken 12.00. Les mer om matineen her.