Vildanden + En folkefiende

Kontrastfylt, heftig og estetisk Ibsen-montasje.

Tomas Stockmann har funnet ut at det lokale prestisjeprosjektet, der broren Peter sitter i styret, utgjør en trussel mot samfunnet. Han bestemmer seg for å gå ut med saken, noe Peter prøver å stoppe. Men Tomas har sannheten på sin side. Og den kompakte majoritet i ryggen – tror han.

I et annet Ibsen-univers finner Gregers Werle ut en hemmelighet om sin kamerat Hjalmar Ekdals familie – en hemmelighet som involverer Gregers' far, grossereren. Sannheten vil innebære katastrofe for den lille familien dersom den kommer ut.

Hva skjer om man kombinerer disse to universene? Det har lenge vært en drøm for den islandske Berlin-utdannede regissøren Thorleifur Örn Arnarsson å sammenstille Henrik Ibsens En folkefiende og Vildanden. Med kritisk blikk tar han for seg maktsyke hvite middelklassemenn som verken klarer å se seg selv utenfra eller inngå kompromiss.

Resultatet blir en ekspressiv og psykologisk ladet forestilling, der Gregers Werle og Tomas Stockmann er én og samme mann. Også Grosserer Werle og Peter Stockmann slås sammen til én karakter, Gregers’ bror Peter Werle. Peter har alt å tape på at begge hemmelighetene kommer ut, mens Gregers er villig til å ofre alt for å avsløre sannheten. Dermed rulles en ibsensk Kain og Abel-historie ut.

Handlingen er flyttet 130 år frem i tid, til dagens Norge. Her handler det ikke om giftig badevann, men oljerigger tilhørende selskapet Northern Oil & Gas, der Peter er administrerende direktør. Med nyskrevet musikk blir Vildanden + En folkefiende en kontrastfylt, heftig og estetisk Ibsen-montasje som reiser spørsmålet: Er sannhet alltid den rette vei?

 

I rollene: Mads Ousdal, Eindride Eidsvold, Nader Khademi, Kai Remlov, Andrea Bræin Hovig, Kjersti Tveterås, Lasse Lindtner, Ole Johan Skjelbred, Terje Strømdahl og Frøydis Armand.

Regi: Thorleifur Örn Arnarsson. Scenograf: Vytautas Narbutas. Kostymedesigner: Sunneva Àsa Weisshappel. Komponist: Bjarni Frimann. Maskør: Ruth Haraldsdottir Norvik. Dramaturg: Hege Randi Tørressen.

Dansere: Elisabeth Buer Vase, Emily Natalie Su, Ida Eline Wøien og Tuva Holen.