Peer Gynt (DE)

Peer er rollen Ibsen ikke var klar over at han egentlig skrev for en kvinne i det 21. århundret.

Henrik Ibsens dramatiske dikt Peer Gynt har blitt en av de største og mest kjente mytene i europeisk teater. Historien om løgneren, outsideren og eventyreren, men også egoisten og taperen, er selve odysseen om en moderne mann på jakt etter frelse.

Denne versjonen av Peer Gynt er bearbeidet og regissert av australske Simon Stone, en av de viktigste unge regissørene i Europa for øyeblikket. Historien er den samme: Den inneholder de samme hendelsene, de samme forsømmelsene, den samme samfunnsforakten, den egoistiske hedonismen, den seksuelle uansvarligheten, grådigheten, latskapen og fuck-you-holdningen. Men en ting er ulikt: Stone har gjort Peer om til en kvinne.

«Litteraturen er full av menn som fucker up for så å finne seg selv igjen. Det er visst et mannlig privilegium. Siden tidenes morgen har vi romantisert selvutslettelsen unge menn gjennomgår når de stiller spørsmål ved sosiale strukturer og sparker mot idiotiet. Men hvor er kvinnene som fucker up bare fordi de kan? Fordi de må, fordi det å finne ut hvem du egentlig er krever full utslettelse av selvtilliten? Hvorfor oppfattes det som mye mer bekymringsfullt når en kvinne oppfører seg som Peer?» spør Stone.

I Stones øyne er Peer Gynt den mest spennende rollen Ibsen ikke visste at han egentlig skrev for en kvinne av det 21. århundret.

 

Medvirkende: Paul Herwig, Jonas Hien, Christoph Luser, Josef Ostendorf, Maria Schrader, Aljoscha Stadelmann, Ernst Stötzner, Bettina Stucky, Angela Winkler, Gala Othero Winter, Rolf Bach, Rene Rodrigues Batista, Uwe Behrmann, Niels Christenhuß, Steffen Gottschling, Mete Güner, Moritz Konjack, Maik Mensching, Fabian Rogall

Regissør: Simon Stone. Scenograf: Bob Cousins. Kostymedesign: Alice Babidge. Musikk: Lars Wittershagen. Dramaturg: Sybille Meier. Lysdesigner: Susanne Ressin.