Når vi døde vågner (GR)

Fem personer kjemper for livet i møtet med døden.

Forestillingen Når vi døde vågner er et forskningsprosjekt rundt begrepet tid – utvidelse av tid og sammentrekning av tid.

Den suksessfulle kunstneren Arnold Rubek har mistet sin kreative kraft, etter at hans modell Irene forlot ham. Rubek tar med seg sin kone Maia for å tilbringe ferien i fjellene. Underveis i oppholdet må de begge konfrontere sitt ulykkelige ekteskap, og Rubek blir hjemsøkt av fortiden: Irene oppsøker ham, men ser ut til å være «levende død». Det hele ender i en smertefull konfrontasjon – og selve finalen: Et dødelig snøskred.

I den unge og fremadstormende regissøren Dimitris Karantzas’ versjon møter vi fem greske skuespillere fra forskjellige generasjoner. Alle sitter fast i et land hvor ferieringen synes evigvarende – og de forsøker å løsrive seg fra egne begrensninger og få et glimt av det uoppnåelige.

Ibsens tekst balanserer mellom det realistiske og det metafysiske, og de fem rollene møter alle døden på ulike måter – samtidig som de prøver å komme til live. Denne kampen synliggjøres – og motarbeides – gjennom sterk lyddramaturgi og et fysisk formspråk av ballettlignende bevegelser, som om de alle lengter etter å utføre en piruett.

 

Regissør: Dimitris Karantzas. Oversettelse: Eri Kyrgia. Koreograf: Zoi Hatziantoniou. Lyddramaturg: Dimitris Kamorotos. Scenograf: Poulheria Tziova. Kostymedesigner: Ioanna Tsami. Lysdesign: Alekos Anastasiou

Skuespillere: Alexia Kaltsiki (Nun), Maria Kehagioglou (Maia), Periklis Moustakis (Rubek), Reni Pittaki (Irene), Mihalis Sarantis (Ulfheim), Menelaos Hazarakis (Hotel Manager).