Kongsemnerne minutt for minutt

En ung og eksperimentell Ibsen i actionfyllt kongedrama. 

I første halvdel av det trettende århundre finnes det flere kandidater til tronen i Norge, etter at kongen dør ugift og uten noen klar arving. Håkon Håkonssøn, den avdøde kongens uekte sønn, mener han bør bli konge: Han har fått et kall fra Gud om å gjøre Norge til ett folk. Men kongsvergen Skule Jarl vil det annerledes – han mener Håkon ikke har eiendomsrett til tronen, og at han selv har krav på makten. I kulissene lusker bisp Niklas, og skaper tvil, kaos og intriger – både før og etter sin død …

Slik er utgangspunktet for den store maktkampen i Henrik Ibsens Kongsemnerne, et historisk skuespill i fem akter, som den unge registudenten Marie Nikazm Bakken og scenograf og kostymedesigner Fredrik Floen gjorde suksess med sommeren 2015, da de satte opp stykket som en sekstimers maratonforestilling på Otta i Gudbrandsdalen.

Denne gangen har duoen latt seg inspirere av tv-slageren «minutt for minutt» når de igjen skal ta fatt på stykket i form av en lesning. Men det betyr ikke at det kommer til å gå sakte; Kongsemnerne minutt for minutt er et actionfylt kongedrama, og kanskje blir det også hemningsløs og intens dans? Og naiv og grotesk pappscenografi? Eller fullt pyroshow?

Gjør deg klar for en insisterende iscenesatt lesning av et av Ibsens største verker, skrevet av en yngre og mer eksperimentell versjon av vår feirede dramatikere, et verk som sjeldent blir spilt, men som også fortjener sin plass på scenen.

 

Medvirkende: Skuespillere fra Nationaltheatrets ensemble

Regissør: Marie Nikazm Bakken (student i regi ved Stockholm Dramatiske Högskola). Scenograf og kostymedesigner: Fredrik Floen (student ved MA kostyme ved KhiO). Dramaturg og veileder: Njål Helge Mjøs. Veileder fra StDH: Hilda Hellwig.