Ibsen: Peer Gynt (DE)

Peer Gynt som dement i en vill og radikal Ibsen-tolkning.

Ibsen brøt tabuer. Han tittet inn i stuer og utviklet dramaer utfra virkelige situasjoner. Han brukte reelle personer som inspirasjon for sine skuespill. Men er det mulig å snu dette prinsippet på hodet: Å finne personer beskrevet i stykket, som konfronteres med dagens konflikter og fordommer?

I det radikale teaterkollektivet Markus&Markus sin versjon av Ibsens klassiker, har Peer Gynt blitt til Herbert – en gammel og dement mann. En mann som tar oss med til grensene av virkelighet og fiksjon – som angriper vår versjon av virkeligheten, utvikler egne teorier om språk og har fantastisk innsikt.

Mennesker som ikke lenger er i stand til å forstå virkeligheten eller kommunisere ordentlig, slik som demente, er ofte i fare for å bli utvist fra samfunnet. Noen filosofer benekter til og med at demente har personstatus. Men Markus&Markus vet at virkeligheten er en kompleks konstruksjon. De stoler på sin Peer og har fulgt ham inn i hans verden. De har vandret sammen med ham, langs en vei uten vegger og grenser, uten å se seg tilbake.

Knappestøperen ønsker å støpe om Peers sjel til en grotesk blyfigur. Denne skjebnen kan Peer bare forhindre ved å bevise at han i hele sitt liv virkelig var seg selv. Men hva er ens sanne jeg? Og hva er sant når en person ikke lenger er i stand til å definere seg selv?

 

IBSEN: PEER GYNT er en del av Markus&Markus‘ IBSEN:TRILOGY.

 

«Ved å la Herbert legge fram sine assosiasjonar blir denne versjonen av Gynt eit unikt prosjekt. Eit stykke som burde bli vist for institusjonstilsette verda over: eit skuledøme i korleis ein kan gje ein demenspasient respekt og verdigheit.» Morgenbladet.

 

Manus og regi: Markus&Markus. Medvirkende: Markus Schäfer og Markus Wenzel. Video: Katarina Eckold. Scenograf: Manuela Pirozzi, Produsent: Lara-Joy Hamann.