Borkman

Når neste generasjon blir offer for midtlivskrisens desperasjon.

Tidligere banksjef John Gabriel Borkman har sonet en dom for underslag. Ydmyket og bitre har han og kona Gunhild låst seg inne i hver sin etasje av huset og vil ikke se hverandre. Deres sønn Erhart ble gjennom krisetiden tatt hånd om av Gunhilds tvillingsøster, Ella Rentheim, som John Gabriel en gang valgte bort til fordel for posisjon og makt. Nå er dødssyke Ella tilbake for å ta med seg Erhart for godt og gi ham sitt navn. Gunhild nekter – Erhart er den som skal gjenopprette æren i familien Borkman. Men John Gabriel har i sin ensomhet lagt egne planer for sønnens fremtid.

Den ledende tyske regissøren Jan Bosse er kjent for å utvikle en anarkistisk spilleglede i sine iscenesettelser, der publikum er en aktiv deltaker i forestillingen. I denne bearbeidelsen av Henrik Ibsens John Gabriel Borkman gjøres Amfiscenen om til et offentlig rom, der publikum er en del av handlingen.

I Bosses versjon spisses familiedramaet. Søstrenes konkurranse om den aldrende mannen i huset er blitt til tre ensomme og bitre 40-åringers desperate og kvelende kamp om sønnen. De tre har nærmest gitt avkall på all kontakt med hverandre, likevel klarer de ikke helt å slippe taket. De legger alt håp i at neste generasjon kan gjenopprette det som har gått galt i eget liv. 

 

I rollene: Jan Sælid, Laila Goody, Marika Enstad, John Emil Jørgensrud og Marian Saastad Ottesen.

Regissør: Jan Bosse. Scenograf: Moritz Müller. Kostymedesigner: Kathrin Plath. Komponist og lyddesigner: Arno Kraehahn. Lysdesigner: Norunn Standal. Maskør: Hege Ramstad. Dramaturg: Gabriella Bussacker/Olav Torbjørn Skare/Hege Randi Tørressen.