Rotating Nora (NO)

Den anerkjente koreografen Ingun Bjørnsgaard gjør ambivalensen til dronning, med sin dansende Nora.

I Et dukkehjem er det tradisjonelt mannlige og kvinnelige i en flytsone. Maktforhold, kjærlighet, seksualitet og morsrollen inngår i komplekse mønstre. Dans har på mange måter en historisk forankring i det feminine. Gjennom dansehistorien har man delvis forholdt seg til en taus kvinne. Men Nora er en snakkende kvinne. Eller er hun det?

Ingun Bjørnsgaard griper i sin nyeste forestilling fatt i Ibsens aller mest kjente kvinneskikkelse, Nora. Med dette fortsetter en av landets fremste koreografer sitt dypdykk i Ibsens verk. Hun har i tidligere forestillinger hentet inspirasjon fra Fruen fra havet og Hedda Gabler. Arketypiske fragmenter fra Et dukkehjem eksperimenteres med, omarbeides og settes inn i nye sammenhenger med umiskjennelig Bjørnsgaard-signatur.

I Rotating Nora oppsøker og fråtser dansere og koreograf i kollisjonene mellom krav og forventninger, mellom det opphøyde og obskøne, mellom lengsler og behov. Her blir ambivalensen dronning, og følelsen av å ha gått seg vill, er grunnstemningen. Det tragikomisk menneskelige blir synlig, imperfekt og fullkomment. I bevegelse.

 

Spillested: Dansens Hus

Produsert av: Ingun Bjørnsgaard Prosjekt i samarbeid med Dansens Hus

Koreograf: Ingun Bjørnsgaard

Komponist: Eivind Buene

Dansere: Mattias Ekholm, Erik Rulin, Ida Wigdel, Matias Rønningen, Marta-Luiza Jankowska og Catharina Vehre Gresslien

Scenograf: Thomas Bjørk

Kostymedesigner: Ane Aasheim

Lysdesign: Lutz Deppe

Lyddesign: Morten Pettersen

Dramaturg: Kai Johnsen