Ghosts – Ibsens Gengangere (NO)

Regissør Marit Moum Aune og koreograf Cina Espejord forteller Gengangere som ballett. Fordi stykkets brutalitet kan måle seg med kreftene som finnes i dansen.

Osvald Alving kommer hjem fra en fri kunstnertilværelse i Paris til en trang vestlandsfjord. I møte med mennesker som ikke snakker sammen, svarer Osvald med å bli ironisk og distansert. Gradvis oppdager han mer av hemmelighetene som tynger familien, men også hemmelighetene han har inni seg. Moren, fru Alving, tar imot sin etterlengtede sønn – og blir etter hvert klar over hva, eller hvem, han bærer med seg i bagasjen.

Blir vi noen gang så åpne at ikke løgnen har noen virkning? Det er spørsmålet når regissør Marit Moum Aune setter opp Gengangere som en indre thriller, der personene oppdager mer og mer om sin egen historie. Det handler om hvordan det usagte kan vokse og bli uoverkommelig. Det krever stort mot å ta et oppgjør med livsløgnen.

Sammen med den unge og kritikerroste koreografen Cina Espejord forteller Moum Aune Ibsens stykke som ballett. De to mener historien egner seg for dans, fordi dens brutalitet på det ytre og indre plan kan måle seg med kreftene som finnes i dansen.  Nils Petter Molvær har skrevet helt ny musikk, som han fremfører i samspill med Jan Bang på scenen. Ghosts – Ibsens Gengangere blir en fortellende forestilling i et moderne dansespråk.

 

Spillested: Den Norske Opera & Ballett          

Produsert av: Nasjonalballetten

Regissør: Marit Moum Aune

Koreograf: Cina Espejord

Musikk: Nils Petter Molvær

 

Skuespillere: 
Pastor Manders: Ole Willy Falkhaugen

Ung Pastor Manders:Mark Wax

Osvald / Hr. Alving: Andreas Heise

Engstrand: Kristian Alm

Fru Alving: Camilla Spidsøe

Ung Fru Alving: Natasha Jones

Regine: Grete Sofie B. Nybakken

 

Musikere: Nils Petter Molvær og Jan Bang

Scenografi: Even Børsum

Kostymer: Ingrid Nylander

Lysdesign: Kristin Bredal

Produsent: Anette Edmunds

Ansvarlig for oppsetningen i DNO&B: Jahn Magnus Johansen

Iscenesettelse/innstudering: Marit Moum Aune/Cina Espejord

Prøveledere: Marit Moum Aune, Cina Espejord, Jahn Magnus Johansen