Fruen fra havet (NO)

Nordisk kunstnertrio setter Fruen fra havet inn i vår tid, samtidig som de tar vare på Ibsens grunnleggende spørsmål til menneskene.

Frihet under ansvar er ingen enkel sak. Motsatt tidligere tider, da mulighetene var færre, er vi i dag utsatt for uendelig mange valg. Fruen fra havet er et drama om menneskers streben etter lykke, og stykket handler om mennesker i og rundt en fortapt familie, som lengter etter noe annet – og bedre.

Det er en ung nordisk trio – bestående av regissør Tatu Hämäläinen fra Finland, scenograf Chrisander Brun fra Norge og komponist og musiker Franz Edvard Cedrins fra Sverige – som har gått løs på vårt nasjonalikon Ibsen. I prosessen med Fruen fra havet har de tatt seg friheten til å stille spørsmål ved teksten, de har belyst det psykologiske spillet i Ibsens fortelling og gjort oppsetningen aktuell for et publikum i 2014.

«Men nu altså, – nu er du fuldt ud løst fra mig og mit. Og fra mine. Nu kan dit eget rigtige liv – komme ind på – på sit rette spor igen. For nu kan du vælge i frihed. Og under eget ansvar, Ellida.» (Wangel, 5. akt)

 

Produsert av Rogaland Teater

Regissør: Tatu Hämäläinen

Scenograf, lys- og kostymedesigner: Chrisander Brun

Komponist og musiker: Franz Edvard Cedrins

Skuespillere: 

Wangel: Cato Skimten Storengen

Ellida: Nina Ellen Ødegård

Bolette: Helga Guren

Hilde: Ingrid Rusten

Arnholm: Lars Funderud Johannessen

Lyngstrand: Glenn André Kaada

Dramaturg: Michael Evans

 

«Forestillingen byr på en livets karusell av menneskelige opp- og nedturer og er mesterlig gjennomført i alle ledd.»

Rogalands Avis

«Her får vi et eksempel på stor, klassisk dramatikk (fra 1888) satt inn i vår tid på en måte som virker ny og frisk, samtidig som den tar vare på Ibsens grunnleggende spørsmål til menneskene.»

NRK Rogaland