En folkefiende – Musikklab volum 2

Hvor mye går det egentlig an å si – overdøvet av et piano? Musikklab på Torshovteatret vekker stumfilmen til live igjen.

Én mann taler hele samfunnet midt imot. Hva skjer hvis man gjør denne mannen stum? Det ønsker Torshovteatrets Musikklab å undersøke. De gjør rett og slett idealisten doktor Stockmann om til en kjempende stumfilmhelt.

Musikklab er prosjektet til gruppa som for tiden regjerer på den skuespillerstyrte scenen på Torshov. Nå ønsker de å forske i hvor mye man egentlig kan si – overdøvet av et piano.

Alle stumfilmers særegenheter testes nøye ut i Petter Næss’ regi. I et svart og hvitt scenerom understreker levende musikk handling og følelser. De to brødrene, Tomas og Peter Stockmann, kjemper om hver sin versjon av sannheten – kun med gester og mimikk, og en og annen tekstplakat som hjelpemiddel. Deres kamp om folkets gunst blir også en kamp om musikken. For ikke bare er musikken handlingsdrivende og stemningsskapende, den forstummer også sannheten. En folkefiende på Torshov er en oppvisning i skuespillerkunst – og åpner for den humoristiske siden ved stykket som Ibsen selv var opptatt av. Men menneskets evne til å snu kappen etter vinden er ikke bare lattervekkende. Hvordan forholder vi oss til varsleren, spør Torshovgruppa. Er han en helt bare så lenge sannheten ikke er altfor dyrekjøpt for oss? Skal varsleren opp på sokkel eller landsforvises og hysjes ned? Slik stiller Musikklab også politiske spørsmål av i dag.

Mer info