Ein Volksfeind (DE)

Hva er potensialet for åpenhet i et kommersialisert samfunn, spør den ledende europeiske teaterinstruktøren Thomas Ostermeier med En folkefiende.

Dr. Stockmann oppdager at kilden til byens drikkevann og «sunnhetsbad» er forurenset. Stockmann går hardt ut, og innflytelsesrike innbyggere og journalister lover sin støtte. Men hans bror Peter, som er borgermester, kommer med alvorlige innvendinger: Økonomien i byen, som er basert på sunnhetsbadet, vil bli rasert, og innbyggerne vil måtte bære byrden med høye reparasjonskostnader. Plutselig forsvinner støtten til Stockmann. Men doktoren insisterer på åpenhet. For ham handler ikke saken nå bare om vannet – målet hans er samfunnet som helhet. Ibsens drama balanserer mellom ærlighet og fanatisme. Hva er potensialet for åpenhet i et kommersialisert samfunn?

Schaubühne Berlin står for en moderne, eksperimentell og internasjonal teaterprosess. Utallige turneer over hele verden, priser og utmerkelser vitner om kunstnerisk suksess. Kjernen av repertoaret består av moderne dramatikere, med over 90 verdenspremierer og tysklandspremierer i de siste ttretten årene.

Schaubühne-regissør Thomas Ostermeier utfordrer publikum med sin kapitalismekritikk og med sin problematisering av vestlige verdier. Han har gjort berømte og prisbelønte oppsetninger av Henrik Ibsens Et dukkehjem (Nora), Hedda Gabler og John Gabriel Borkmann. Oppsetningene har tidligere gjestet Ibsenfestivalen.

 

Regissør: Thomas Ostermeier

Bearbeidelse: Florian Borchmeyer

 

Med:

Dr. Stockmann: Stefan Stern

Medlem av bystyret: Ingo Hülsmann

Fru Stockmann: Eva Meckbach

Hovstad: Christoph Gawenda

Aslaksen: David Ruland

Billing: Moritz Gottwald

Morten Kiil: Thomas Bading

 

Scenografi: Jan Pappelbaum

Kostymer: Nina Wetzel

Musikk: Malte Beckenbach og Daniel Freitag

Dramaturg: Florian Borchmeyer

Lysdesign: Erich Schneider

Veggmalerier: Katharina Ziemke

 

«Dette er en inspirert tilpasning og tolkning av Ibsens eksplosive stykke med dedikerte, troverdige skuespillerprestasjoner fra et mesterlig ensemble, bitter og satirisk humor og tilgjengelig, relevant politisk kommentar.»

Herald Sun

«Mange år etter sin første produksjon har Henrik Ibsens «En folkefiende» mistet lite av sin aktualitet. Tvert imot: Stykket treffer en moderne nerve. Thomas Ostermeier iscenesetter et slående amalgam av den despotiske finansverdenen, med sine manipulasjoner og nepotisme og spørsmål om hva som er sannheten i en økonomisk designet verden.»

RBB Inforadio