Nora oder ein Puppenhaus (DE)

En fargesprakende blanding av avantgardetegnefilm og horrorkomedie.

En idyllisk julaften: Advokat Helmer, hans trofaste frue Nora og de skjønne barna pynter treet sammen. De flørter og ler. Når en utpresser og en gammel skolevenn invaderer huset deres, slår mørke hemmeligheter sprekker i familieidyllen. Men den største trusselen mot harmonien i ekteskapet kommer ikke utenfra. Dukkehjemmet til Nora og Helmer bryter sammen innenfra, og under juletreet ligger heftige avsløringer og eksistensielle sannheter.

Et dukkehjem fra Oberhausen er en forestilling full av morsomme og fantasifulle scener med en gjennomgående burlesk spillestil. Teksten ligger svært nær Ibsens original, men oppsetningen utfordrer vår lesning av Ibsen på en måte vi ikke har sett tidligere. Den henter ut det komiske potensialet, leken og fantasien hos Ibsen.

 

Til forskjell fra Schaubühnes sobre estetikk – et annet tysk teater som har gjestet Ibsenfestivalen flere ganger tidligere – preges denne oppsetningen av en trashy bildebruk. Komedie- og katastrofespesialist Herbert Fritsch har regien, og har med impulser fra Alfred Hitchcock og Rainer Werner Fassbinder laget en grotesk horrorkomedie. Fritsch var skuespiller under Frank Castorf på Volksbühne, og slekter åpenbart på den store tyske teaternestoren både når det gjelder fortellerteknikk og estetikk. I den østtyske tradisjonen bobler politikken under overflaten, sammen med humoristisk samfunnskritikk. Fritsch har iscenesatt en verden der penger, overflate, jåleri, utseende og sex er det som betyr noe.

 

Regi: Herbert Fritsch. Kostyme: Victoria Behr. Musikk: Otto Beatus. Dramaturg: Tilman Raabke.  

På scenen: Nora Buzalka, Manja Kuhl, Torsten Bauer, Henry Meyer, Jürgen Sarkiss.