Sjøen (NO)

Ingun Bjørnsgaard – en av Norges beste og mest etterspurte koreografer – tar løselig utgangspunkt i Fruen fra havet i en danseforestilling som tematiserer en av de første ”moderne” kvinnene.

Hovedpersonen i Fruen fra havet, Ellida Wangel – en kvinne som bortenfor konvensjonene og den moderne friheten blir fanget av drifter som er farlige, frastøtende og lokkende på én og samme tid. Her finnes grunntemaer som også kjennetegner Bjørnsgaards uttrykk: ambivalens, utydelig lengsel, behov for å forsvinne, obskønitet og overfladisk angst. Sjøen er samtidig en humoristisk og gjenkjennelig lek med den litterære dansens illustrerende holdning og den abstrakte dansens komplekse selvopptatthet. Ingun Bjørnsgaard går videre i sin særpregede utforskning av danseteatrets potensial. Sjangeren kjennetegnes av møter mellom det realistiske og det abstrakte.

Forestillingen setter i spill både konvensjonelle og distanserte sosiale bevegelsesmønstre – og et mørkere skyggepreget landskap hvor kroppen er sky og på vakt. I møtet mellom det utagerende overfladiske og det intime private søker Bjørnsgaard etter skjørheten og sammensattheten hos sine dansere. Hun oppsøker de øyeblikkene der mennesket er mest menneske, der vi er både vakre og mislykket samtidig. Latterlig og gripende.

 

Koreografi Ingun Bjørnsgaard. Originalmusikk BIOSPHERE. Musikk Arnold Schönberg. Scenografi og kostymer Thomas Björk. Dramaturg Kai Johnsen. Lyddesign Morten Pettersen. Lysdesign Hans Skogen. Dansere Mattias Ekholm, Lone Torvik, Erik Rulin, Ida Wigdel, Halldis Ólafsdóttir.