Når vi døde våkner (IN)

Multikunstner og regissør Ratan Thiyam har blitt genierklært av The New York Times og trollbinder publikum verden over med sine billedrike forestillinger.

Ratan Thiyam og hans Chorus Repertory Theatre er verdenskjente for sin poetiske og særegne blanding av østlige og vestlige kunstformer. Forestillingene deres blir beskrevet som spektakulære gjennom sin utsøkte estetikk og bruk av virkemidler. I Når vi døde våkner blandes manipurisk korsang med performance-elementer og store tablåer. Mange har sammenliknet regissør og teatersjef Ratan Thiyam med Peter Brook og Ariane Mnouchkine, som begge har vunnet Den Internasjonale Ibsenprisen. Han har også et sterkt sosialt engasjement, og med sine produksjoner forsøker han å finne mening i det politiske kaos som råder i verden.

Når vi døde våkner er en intensiv reise inn i karakterenes sinn, et symboldrama som tar opp metafysiske og selvransakende problemstillinger. Inspirert av dramatikerens idé, spinner forestillingen videre på symbolikken og det tematiske innholdet, uten å følge strukturen i stykket. I Chorus Repertory Theatres dekonstruerte versjon møter vi Arnold Rubek ”Shaktam Lakpa” – Skulptøren. Hans gamle flamme og modell, Irene, er ”Shaktam” – Bildet. Hans kone Maja blir ”Shakhenbi” – Vakker kvinne, og bjørnejegeren Ulfheim er ”Lamlanba” – Den fremmede.  

 

Av Henrik Ibsen. Manipurisk oversettelse Bijoykumar Tayenjam. Tekstbearbeidelse Ratan Thiyam. Regi Ratan Thiyam. Rekvisitter Premananda. Kostyme ass. Somo. Lysdesign ass. Angoutombi og Ibomcha Sorok. Musikalsk ass. Basanta, L.Premjit, Somen og Ajitkumar. Konsulenter Smt. N. Amusana og Chingkheinganbi. Med R. K. Bhogen, Shantikumari, Robindro og Indira.