John Gabriel Borkman (DE)

De prisbelønnede film- og teaterskuespillerne Josef Bierbichler og Angela Winkler har høstet strålende kritikker for sine rolletolkninger i John Gabriel Borkman.

Angela Winkler, som spiller Ella Rentheim, mottok i Ibsenåret 2006 den eksklusive Ibsen Centennial Award for sine tidligere Ibsen-roller. Borkman, spilt av Bierbichler, vil kanskje være kjent for det norske publikum blant annet fra Michael Hanekes siste film Det hvite båndet. Han er også hyllet i teaterverdenen, blant annet har magasinet Theater heute flere ganger kåret Bierbichler til årets skuespiller.

Men det er ikke bare skuespillerne som har fått skryt i Thomas Ostermeiers John Gabriel Borkman: ”Et nytt kapittel i europeisk teaterhistorie har begynt,” skrev Le Monde i sin kritikk. Forestillingen har også vunnet den franske utmerkelsen Grand Prix de la Critique for beste utenlandske regi. Ostermeier har de senere årene vært trendsettende med sine sterke, nåtidige Ibsen-tolkninger, der han har bevist at Ibsen kan moderniseres uten at det går ut over teksten. I John Gabriel Borkman viser han oss et portrett av en mann som er besatt av makt og fascinert av pengenes evne til å forme verden. Et sterkt skuespillerensemble fra Schaubühne blander skjev humor med en typisk tysk og avmålt holdning, noe som resulterer i en moderne fortolkning av handlingen.

 

Av Henrik Ibsen. Tysk oversettelse Sigurd Ibsen. I en versjon av Marius von Mayenburg. Regi Thomas Ostermeier. Scenografi Jan Pappelbaum. Kostymer Nina Wetzel. Musikk Nils Ostendorf. Dramaturg Marius von Mayenburg. Lys Erich Schneider

Med Josef Bierbichler, Angela Winkler, Cathlen Gawlich, Elzemarieke De Vos, Felix Römer, Kirsten Dene, Sebastian Schwarz. En co-produksjon med PROSPERO, Théâtre National de Bretagne og Ruhrfestspiele Recklinghausen; med støtte fra EUs kulturprogram.