Gjengangere (SE)

Teatr Weimars dragutgave av Gjengangere er en ibsenparodi i trashversjon, utført med stor kjærlighet til opphavsmannen.

Teatr Weimar er for tiden det hotteste teaterkompaniet i vårt naboland, hyllet av publikum, kritikere og de store institusjonsteatrene. På Ibsenfestivalen presenterer de en teaterlek der alle roller spilles av to mannlige skuespillere. Ikledd falske øyevipper, sminke, kjoler, herresko, parykker og herrevester spiller de den syfilis-rammede Osvald, moren som fortvilet forsøker å fastholde en besteborgerlig fasade, pastoren, Regine og de andre karakterene i stykket. Teatr Weimars ønske er å sette Ibsens kjønnsroller under lupen og undersøke hvordan vi bruker ulike sosiale masker i møtet med andre. Forestillingen er en iscenesettelse av teaterhendelsen som en voyeuristisk virksomhet, der tilskuerne kan beskue de maktstrukturer og den normbindingen som eksisterer i samfunnet for øvrig.

Med Gjengangere ville Ibsen vise hvordan borgerskapets nedarvede meningsdannelser skapte stengsler for den frie livsutfoldelsen. Hos Teatr Weimar er Ibsens tekst dekonstruert. De dveler ved ulike scener i stykket, karakterene samtaler med seg selv og tester ut forskjellige måter å fremføre replikkene på. På denne måten fremstår Ibsens tekst som forfriskende og radikal.

 

Av: Henrik Ibsen. I en bearbeidet versjon av: Jörgen Dahlqvist. Regi: Linda Ritzén. Lys og scenografi: Johan Bergman. Kostyme og scenografi:Jenny Ljungberg. Tekniker: Johan Nordström.

Med: Rafael Pettersson, Nils Dernevik.