Fruen fra havet (GR)

Eirik Stubøs regi og Henrik Ibsens tekst i vellykket sammensmelting med gresk teater.

Eirik Stubø fikk med seg Hellas’ toppskuespillere da han i vinter satte opp Ibsens lyriske stykke Fruen fra havet ved National Theatre of Greece. En av hans faste samarbeidspartnere fra Norge, Kari Gravklev, er også med på laget og står for scenografien. De har plassert karakterene i et landskap som er blitt karakteristisk for dem: et nakent univers som ikke gir assosiasjoner til noe bestemt sted eller noen bestemt tid. Men likevel kjennes det faretruende nært og aktuelt. Forestillingen er en analyse av karakterenes tanker og mentale tilstand, i en påtrengende atmosfære der de evige spørsmålene knyttet til mellommenneskelige relasjoner dissekeres.

Eirik Stubø har vunnet en rekke teaterpriser og har de senere årene blitt kjent i både inn- og utland for sitt håndfaste grep om teksten, skuespillerne og det nakne rommet, kombinert med et særegent og renskårent uttrykk. Dette har gitt ham både Heddaprisen, Kritikerprisen og den høythengende amerikanske OBIE-award. Den siste forestillingen han regisserte mens han var teatersjef ved Nationaltheatret, Ibsens Rosmersholm, vant Heddaprisen i 2009 for beste regi grunnet sin minimalistiske, innovative og helhetlige nylesning, og sin intense tolkning.

 

Av Henrik Ibsen. Gresk oversettelse Margarita Melberg. Regi Eirik Stubø. Scenografi og kostymedesign Kari Gravklev. Lysdesign Lefteris Pavlopoulos. Dramaturg Vivi Spathoula. Regiassistent Nurmala Easty. Assistent scenografi og kostymedesign Evangelia Katehi. Med Vassilis Andreou, Aris Lempesopoulos, Loukia Michalopoulou, Maria Nafpliotou, Odysseas Papaspiliopoulos, Alkistis Poulopoulou, Nikos Hatzopoulos