Byggmester Solness (CN)

Hovedrollene spilles av to av Kinas absolutte stjerneskuespillere i Lin Zhaohuas utgave av Byggmester Solness.

Det brøt ut Ibsen-feber da Byggmester Solness ble vist i Kina. Dette skyldes blant annet at hovedrollene som Solness og Hilde Wangel blir fylt av to av Kinas mest anerkjente og prisvinnende film- og teaterskuespillere, som begge fikk svært god mottakelse for sine rolleprestasjoner. Byggmesteren, Pu Cunxin, er aller mest kjent for sin rolle i filmen Shower, vist blant annet på Toronto International Film Festival og Sundance Film Festival i 1999. Tao Hong, som spiller Hilde Wangel, regnes ikke bare for å være blant Kinas vakreste skuespillere, men ble også kåret til beste kvinnelige skuespiller under Shanghai International Film Festival i 2002. Hun driver for øvrig sitt eget filmstudio.

I sin Byggmester Solness viser regissør Lin Zhaohua at enkle midler og en renskåren form kan understreke kompleksiteten i Ibsens stykke. Han regnes som en av Kinas mest fremtredende regissører og presenterer en forestilling med et europeisk-inspirert og sterkt samtidig uttrykk. Det blir sagt om Zhaohua at han forvirrer kritikere, men blir elsket av sitt publikum – kanskje ikke så rart når han setter merkelappen ”no style” på sitt eget arbeid som regissør.

 

Av Henrik Ibsen. Oversatt til putonghua av Zhang Nan. Regi Lin Zhaohua. Scenografi Yi Liming. Lysdesign Han Jiang. Med bl.a. Pu Cunxin, Tao Hong.