Noras døtre (MZ)

Teaterensemblet Mutumbela Gogo fra Mosambiks hovedstad Maputo gjester festivalen med et samtidsaktuelt stykke som dikter videre på Ibsens Et Dukkehjem.

I anledning Ibsen-året 2006 organiserte Utenriksdepartementet likestillingsseminarrekken «Noras søstre» ved en rekke ambassader. Seminarene henvender seg til det litterære, teaterfaglige, kvinnepolitiske og generelt samfunnspolitiske miljø i de enkelte land. I Mosambik var den svenske forfatteren, dramatikeren og regissøren Henning Mankell en av foredragsholderne. Han har de siste tyve årene oppholdt seg mye i Mosambik, hvor han har hatt et tett samarbeide med teaterensemblet Mutumbela Gogo i Maputo. «Noras Døtre» er spesialskrevet for tre skuespillere i dette ensemblet.

Mankell har samarbeidet med Mutumbela Gogo i over 20 år og har skrevet og regissert flere stykker som har belyst kvinners liv og stilling i Mosambik. I Noras Døtre møter vi tre unge kvinner ved morens grav. De er samlet ti år etter hennes død for å holde tradisjonell seremoni. Den ene er prostituert den andre lever i stor fattigdom den tredje er blitt bondekone på landet. De representerer tre ulike skjebner i kjølvannet av en kvinne som Noras opprør. I løpet av stykket oppdager de at de har mer til felles enn de først forstår og vil innrømme selv om morens handlinger og liv har preget dem på ulikt vis.

 

Noras døtre hadde verdenspremiere i Maputo i 6. november 2006.

Mer info