Hvite hester (NO)

Når Teater Ibsen gjester Ibsenfestivalen for første gang er det med en premiere på Jon Tombres versjon av Rosmersholm.

Teater Ibsen velger å presentere Rosmersholm under tittelen Hvite hester – som var tittelen på Ibsens første ukast. Med dette ønsker teatret å signalisere det poetiske og mytiske i teksten.

I Teater Ibsens presentasjon heter det at ”Hvite hester handler om krefter som ikke lar seg kontrollere, om drifter som ikke kan forties og om fornektelse av lengsler som går på tvers av det normerte. Hvite hester er basert på Rosmersholm: et mangetydig og komplekst mesterverk av Henrik Ibsen.”

Hvite hester er Jon Tombres tredje Ibsen oppsetning. Han har tidligere satt opp Hedda Gabler (Hålogaland Teater 1997) og Lille Eyolf (Teater Ibsen 2007). Jon Tombres forestillinger har bl.a. blitt presentert på; Samtidsfestivalen (2007), Ultimafestivalen (2005), Neue Stück aus Europa (2005) og Ibsenfestivalen (1998). Jon Tombre har en kroppslig og billedlig tilnærming til scenen.

Hvite hester inngår i Teater Ibsens strategi og satsning for å presentere Ibsen på nye og overraskende måter for et bredt publikum. Dette er teatrets tredje Ibsenoppsetning i 2008.


I rollene: Lasse Valdal (Rosmer), Anne E. Kokkinn (Rebekka), Frank Jørstad (Kroll), Jonatan Filip Johnsen(Mortensgård) Ola Otnes (Ulrik Brendel) Leif Winther (Herr Helseth) Regi: Jon Tombre. Scenografi/kostymer: Yngvar Julin. Lys: Erik Spets Sandvik. Dramaturg: Ragnhild Mærli