Hedda Gabler (SE)

Kritikerrost oppsetning med svensk stjerneensemble i regi av norske Alexander Mørk-Eidem.

Svenske aviser var fulle av lovord da denne oppsetningen av Hedda Gabler hadde premiere på Stockholm Stadsteater i vår. Både rolleinnehaverne og den norske regissøren Alexander Mørk-Eidem fikk ros for tolkningen av Ibsens tekst. Teaterkritiker Leif Zern i Dagens Nyheter mener at en tom scene sjelden har vært så full av magi. Og i Svenska Dagbladet skriver Lars Ring bl.a. at Hedda Gabler er en vital, tett og intelligent oppsetning. Han mener at Mørk-Eidem skaper en tolkning som aldri sår tvil, og at noen scener er geniale.

 

Norske Alexander Mørk-Eidem (36) har de siste ti årene markert seg som en av Skandinavias mest interessante teaterregisører i sin generasjon. Tidligere i år stod han bak åpningsforestillingen av Shakespeares Hamlet på Det Kongelige Teaters nye hovedscene i København. Om å sette opp Ibsens Hedda Gabler i Stockholm, sier han: "Teksten til Hedda Gabler er så god at vi ikke behøver forsøke å underholde eller gjøre noe spesielt. Det rekker med skuespillerne og teksten. Det føles godt å få jobbe så enkelt. Jeg ville sette opp dette stykket fordi det handler om min generasjon. Om oss som har skaffet oss familie, kjøpt leilighet og vil gjøre noe med livene våre. Er vi fornøyde? Kan man som menneske noen gang bli helt fornøyd? Går det an? Gjenkjennelse er min inngang inn i teksten. Så strammer Ibsen til, skjerper situasjonen og så blir det noe større", sier Mørk-Eidem, som har en lang merittliste bak seg fra scener både i Norge og Sverige- hvor han har bodd de siste årene. Sist han jobbet på Nationaltheatret hadde han regi på kritikerroste Himmelweg (2007) på Amfiscenen.

 

Hedda Gabler hadde premiere på Stockholm Stadsteater, Lilla Scenen, 19.april 2008.

I rollene: Helena af Sandeberg (Hedda Tesman), Andreas Kundler (Jørgen Tesman), Frida Hallgren (Thea Elvsted), Gerhard Hoberstorfer (Assessor Brack), Magnus Krepper (Ejlert Løvborg). Bearbeidelse, regi, scenografi: Alexander Mørk-Eidem. Oversettelse: Monica Ohlsson. Kostymer: Maria Gyllenhoff. Lys: Ellen Ruge. Lyd: Terese Johansson, Mattias Gustafsson och Maria Skoog. Maskør: Frida Johansson