Gjengangere (IR)
Teatergruppen fra Iran må til Norge for å få satt opp Ibsens Gengangere.
Fru Alving er ikledd muslimsk sjal. Hun og sønnen Osvald, som nettopp er kommet tilbake fra sitt kunstnerliv i Paris, snakker med den religiøse lederen, pastor Manders. Han er redd for at Osvald har tatt skade av å bo så lenge i utlandet, hvor han mener at umoralen herjer. Osvald på sin side, forsvarer den mer frigjorte verdenen. Teksten er direkte hentet fra Ibsen. Oppsetningen er et eksempel på hvordan en dramatisk tekst får ny aktualitet når den settes inn i en annen kulturell og religiøs sammenheng.
Generasjonskonflikt
Teatergruppen Mordad har lenge hatt lyst til å sette opp Gengangere, men har ikke kunnet gjennomføre dette i hjemlandet. Aktørene mener stykket tar opp høyst aktuelle problemstillinger og trekker frem at det i Iran er et stort skille mellom eldre og yngre generasjoner. De eldre, som ofte har med seg en religiøs livsanskuelse, har problemer med den mer sekulariserte yngre generasjonen.
Da Ibsens Gengangere kom ut i 1881 skapte det voldsomme reaksjoner. Stykket rører bl.a. ved temaer som ekteskapet som institusjon, sosiale konvensjoner som kan ødelegge friheten og barn født utenfor ekteskapet.
I rollene: Abdolrahman Hushyar, Shahrokh Shahir, Fallahi Shiva, Mona Mahmodzadeh. Regi og design: Seyed Mohammad Hosseini. Skuespiller og assistent: Kamal Hashemi. Assistent: Davood Zare. Oversetter og tolk: Mohammad Hadi