NORA (RU)

Med Det Hvite Teaters NORA kan vi love publikum en ekstraordinær Ibsenopplevelse.

Oppsetningen viser Et dukkehjem sett gjennom Noras øyne. Hendelsene på scenen er Noras indre opplevelser, i det hun forsøker å frigjøre seg fra sitt ekteskaps fengsel: når hun for eksempel opplever Krogstad som dommer og straffende advokat, SER hun ham nettopp som det, i full dommermundur og det hele. Scenerommet omskapes dermed til Noras private rom, et rom hun kan krype inn i (et dukkehus!), og blir hennes utsiktspunkt til verden rundt henne – og nye dører åpnes i Ibsens tekst.

Nora er fortolket gjennom en bevisst referanse til stumfilmens melodrama, med sminke, kostymer og scenografi fra 20-tallet, og handlingen veksler mellom streng realisme og overdreven melodramatisk ikke-realisme. Skuespillerne gestikulerer i det ene øyeblikket med overdrevne stumfilmbevegelser og snerrer mot motspillerne, før sjangeren i neste øyeblikk brytes og karakterene holder monologer for publikum. På scenen, i Noras rom, står et flygel, og som stumfilmens kinopianister er en musiker hele tiden til stede og akkompagnerer handlingen.

Nora ble i 2003 nominert til fire Gullmaske-priser og vant i 2004 den russiske Bravo!-prisen, stemt fram av publikum som årets beste teateroppsetning.

 

I rollene: Nora – Marina Soloptsjenko, Helmer – Alexandr Bargman, Krogstad – Valerij Kuhkaresjin, Fru Linde – Svetlana Pismitsjenko, Doktor Rank – Georgij Sjtil. Tjenestepike: Jelena Kudrjavtseva.

Regi: Mikhail Bytsjkov. Scenografi: Emil Kapeljusj. Musikk: Valerij Pigusov. Koreograf: Sergej Gritsaj.

NORA hadde premiere i St. Petersburg 7. juni 2003.