Henrik og Emilie

I denne samarbeidsproduksjonen mellom Nationaltheatret og Riksteatret har Niels Fredrik Dahl fritt dramatisert møtene mellom Henrik Ibsen og Emilie Bardach, bygget på de få bruddstykkene vi kjenner av historien.

”Men den har vært diktet, forstår De. Den virkelige kjærligheten har vært diktet! Og alt jeg har levd har vært for å dikte, alt som kunne blitt til liv er blitt dikt.”

- Henrik Ibsen til Emilie Bardach

I 1889 møtte Henrik Ibsen den mye yngre Emilie Bardach på feriestedet Gossensass i Tyrol. Ibsen var der med sin kone og sønn, men møtet mellom den aldrende dikteren og den pur unge jenta ble en skjellsettende opplevelse for dem begge. Den korte tiden de tilbragte sammen kom til å prege og styre Emilie Bardach resten av livet, mens Ibsen, etter gjentatte ganger å ha uttrykt sine sterke følelser for henne, plutselig brøt kontakten og benektet siden at det skulle ha skjedd noe betydningsfullt mellom dem. 

 

Regi: Lars Erik Holter. Scenografi/animasjon: Tormod Lindgren. Animasjon: Jean Marc Leprêtre. Lysdesign: Torkjel Skjærven. Lyddesign: Erik Hedin. Maske-/parykkdesign: Hege Ramstad og Håkon Sitje. Dramaturg: Tine Thomassen.

I rollene: Per Jansen, Marit Østbye, Gard B. Eidsvold, Kaia Varjord, Jan Huse og Espen Reboli Bjerke.