Hedda Gabler (DE)

Ved hjelp av manipulasjon og løgner tar det Hedda nøyaktig ett døgn å rive ned hele en hel verden dominert av karriereambisjoner og frykt for sosial degradering.

Men hun er selv en del av systemet, og blir til slutt et mål for sin egen destruksjon: hun klarer ikke å befri seg fra det fengselet hun har bygget rundt seg selv uten å gå til grunne selv.

Et atriumshus. Svære glassvinduer. Designermøbler. Schaubühne flytter Hedda Gabler til vår moderne tid. Regissør Thomas Ostermeier gjør Ibsens karakterer til mennesker av i dag, gjenkjennelige og tidløse, troverdige og komplekse.

Thomas Ostermaier har allerede etablert seg som en av Europas ledende teaterregissører, og Hans Nora gjestet i 2004 den meget eksklusive Next Wave Festival ved Brooklyn Academy of Music i New York. Han sier følgende om Hedda Gabler: ”Mennesker i dag har noe til felles med mentaliteten på Ibsens tid: frykten for å falle nedover på den sosiale rangstigen, for fattigdom og maktesløshet. Jeg tror vi nå er i ferd med å gå inn i en ny og veldig konservativ periode, behersket av den samme frykten som på 1800-tallet. Det er dette sjokket jeg vil at publikum skal føle.”

 

I rollene: Jørgen Tesman – Lars Eidinger, Hedda Tesman – Katharina Schüttler, Frøken Juliane Tesman – Lore Stefanek, Fru Elvestad – Annedore Bauer, Rittmester, Brack – Jörg Hartmann, Eilert Løvborg – Kay Bartholomäus Schulze.

Regi: Thomas Ostermeier. Scenografi: Jan Pappelbaum. Kostyme: Nina Wetzel. Musikk: Malte Beckenbach. Dramaturgi: Marius von Mayenburg. Video: Sebastian Dupouey. Lys: Erich Schneider. Oversatt av Hinrich Schmidt-Henkel.