Hedda Gabler (CN)

Nationaltheatret er stolte over å kunne presentere Ibsens drama i form av en Shaoxin-opera fra Hangzhuo Yue-operaen i Kina.

Dansen, sangen og de fantastiske kostymene gir assosiasjoner til eldgamle scenekunsttradisjoner, men i virkeligheten er denne fascinerende varianten av kineskisk opera jevngammel med stykket som spilles. Men handlingen i denne versjonen er lagt til det gamle Kina, til tiden før Konfutse. Her erstattes pistolen av sverdet. Etter tradisjonen spilles alle rollene i Shaoxin-operaen av kvinner, enten karakteren heter Hedda eller Assessor Brack. 

Ibsen har vært spilt i Kina siden 1930-tallet, men aldri tidligere på denne måten. William H. Sun, professor ved Shanghai Theatre Academy, har tilpasset Hedda Gabler til Shaoxin-formatet. Sun har uttalt at Hedda-karakteren har blitt oppfattet som for usympatisk til å slå an blant kinesiske operagjengere. Utfordringen har derfor vært å lage en forestilling som lar publikum forstå hvorfor hun føler seg presset til å ta sitt eget liv.

Denne grasiøse og poetiske varianten av Hedda Gabler blir garantert et av høydepunktene under Ibsenfestivalen 2006.

Hedda Gabler har premiere i Hangzhou i mai 2006.

Av Henrik Ibsen, bearbeidet til Shaoxin-opera av William H. Sun, Faye C. Fei og Lu Lingzhi. Musikk: Mengqiao Hu. Musikalsk arrangement: Jiankuan Liu. Musikere: Ming Qi Ruan, Jun Liang Jiang, Xia Mei Yu, Wei Hong Huang, Hong Mei Wang. Regi: Jun Hou og Tao Zhi

Medvirkende: Hedda – Yu Jun Zhou, Tesman – Xue Ping Chen, Assessor Brack – Hui Lan Shi.