Hedda – en erotisk dødsrute (DK)

I Hedda – en erotisk dødsrute flyttes generaldatteren og overklassepiken Hedda ut av 1800-tallets plysjstuer og inn i et lesbisk ekteskap anno 2006.

Ektemannen Tesman er blitt til samboersken Tessa, en kvinne som arbeider så mye at hun ikke har tid til sin egen seksualitet. Også Heddas barndomsvenninne, den selvoppofrende Thea Elvsted, har byttet kjønn og blitt til Teo, en ”kvinnelig” mann, selvutslettende og martyraktig.

Med Hedda – en erotisk dødsrute plasserer regissør Peter Langdal en av Ibsens mest kjente kvinneskikkelser inn i et moderne, kjønnsoppløst, gjennomseksualisert samfunn. Hedda Gabler er blitt en oppdagelsesreisende i kjønn, kropp og seksualitet. Hun er fri som fuglen – men må betale prisen for sin høye himmelflukt: Midt i friheten lurer ensomheten. Bak mulighetene venter kjedsomheten. Hedda er både ”plastisk” og ”ren” – hun flyter gjennom virkeligheten med rastløs ynde, men innhentes til sist av sine egne, flyktige skygger. Hedda insisterer på lykken, men får tomheten og tvilen som belønning. Som en sirkusprinsesse danser hun på frihetens paradokser, er både nysgjerrig og likeglad, sårbar og usårlig, kjærlig og brutal. En moderne kvinne på flukt fra seksuelle stereotypier – men svanger med sin egen undergang.

Peter Langdal er kjent i Norge fra iscenesetninger av Fuen fra havet og Når vi døde vågner på tidligere Ibsenfestivaler og Hotel Strindberg på Samtidsfestivalen i fjor.

 

Hedda – en erotisk dødsrute hadde premiere i København i mars 2006.

I rollene: Hedda – Sonja Richter, Tesman – Paprika Steen, Løvborg – Shanti Roney, Brack – Tom Jensen, Elvsted – Nikolaj Kopernikus, Julle – Jesper Langberg.

Regi og bearbeidelse: Peter Langdal. Scenografi: Karin Trille Høy. Lysdesign: Jesper Kongshaug.