Gjengangere

Alexander Mørk-Eidem vil ikke bare nøste opp familien Alvings historier: oppsetningen blir også et tilbakeblikk på Gjengangeres 125 år lange historie.

Helene Alving har besøk på godset ved sjøen. To av de viktigste personene i hennes liv, som likevel har vært borte fra henne i mange år, har endelig kommet tilbake. Pastor Manders var en fortrolig venn, men de mistet kontakten da familien Alving flyttet fra byen, mens hennes elskede sønn Osvald har bodd mange år utenlands og livnært seg som kunstner.

Gjengangere er et av Ibsens mest spilte og omdiskuterte skuespill, og tar opp tabubelagte emner som syfilis, incest og utroskap. Samtidig etterlater stykket mange ubesvarte spørsmål, som utfordringer til stadig nye generasjoner regissører og skuespillere: Hvorfor forsvant egentlig Osvald og Manders? Og hvorfor velger de å komme tilbake?

Alexander Mørk-Eidem vil ikke bare nøste opp familien Alvings historier: oppsetningen blir også et tilbakeblikk på Gjengangeres 125 år lange historie. Scenetepper og dekorasjonselementer fra tidligere oppsetninger forsvinner sakte men sikkert etter hvert som familien Alvings løgner og hemmeligheter kommer fram i lyset. Til slutt er spøkelsene ute av skapet og scenerommet ribbet. Menneskene sitter alene igjen med en sannhet de er nødt til å leve med. Eller la være.

 

Rollen som Fru Alving i Gjengangere er Anne Marit Jacobsens første store Ibsenrolle siden den sagnomsuste debuten som Hedvig i Vildanden på Fjernsynsteatret i 1973.

Regissør: Alexander Mørk-Eidem. Scenografi og kostymer: Olav Myrtvedt. Dramaturg: Gerd Stahl.