Double Nora (JP)

Teater Natoris forestilling Double Nora forener den eldgamle Noh-tradisjonen med moderne teater.

Noh-teatret har røtter tilbake til 1300-tallets Japan. Langsomme, nøye innstuderte bevegelser, sang, masker, og fargerike silkekostymer som står i kontrast til enkle kulisser.

I forestillingen møter vi to Nora-skikkelser, den ene gestaltet av en vanlig skuespiller, den andre av en Noh-skuespiller med maske. Når Noh-Nora er på scenen følger den moderne Nora bak henne som en dobbeltgjenger. Et kor bestående av fire sangere fremsynger Noras følelser og situasjonene hun befinner seg i. På denne måten får den moderne Nora anledning til å observere Noh-Noras handlinger, og Noh-Nora føler eksistensen av dobbeltgjengeren, uten å være fullt klar over henne. I stykket er det kun Nora-figuren som har denne dobbeltheten, og i løpet av handlingens gang innser Noh-Nora at dobbeltgjengeren faktisk er henne selv.

Regissør Mitsuya Mori har publisert flere bøker om Henrik Ibsens dramatikk. For denne eksperimentelle forestillingen har han slått seg sammen med Noh-ekspert Kuniyoshi Ueda. Ueda har tidligere produsert Noh-versjoner av vestlige klassikere som Shakespeares Hamlet og Othello.

 

I rollene: Noh-Nora - Reijiro Tsumura, Nora - Yu Mizuno, Noh-Helmer - Noboru  Yasuda, Krogstad - Hiroshi Murakami, Dr. Rank - Hiroshi Murakami.

Manus og regi: Kuniyoshi Ueda og Mitsuya Mori. Noh-adaptasjon: Reijiro Tsumura. Scenografi og kostymer: Ben Uchiyama.