Bygmester Solness

Bygmester Solness beveger seg i et byggverk av glass: skjørt og gjennomsiktig, men også skarpt og farlig.

Hallvard Solness er en feiret arkitekt, som står foran avslutningen av sitt livs store verk. Solness er mannen som startet med to tomme hender og nå regnes som en av landets fremste arkitekter. Men suksessen har kostet: brannen som tok livet av sønnene, drepte også kjærligheten til kona Aline, samtidig som en av hans ansatte, Ragnar Brovik, er i ferd med å ta spranget fra dyktig kollega til konkurrent. Ungjenta Hilde Wangel, som plutselig dukker opp fra fortiden, utvikler seg raskt fra kjærkommen atspredelse til farlig tvillingsjel.

To ganger i sitt liv har Solness stått ansikt til ansikt med Gud. Byggmester Solness forteller om livet han har levd mellom disse to konfrontasjonene – et liv fullt av paradokser: en ”self made man” som giftet seg til penger, en mesterarkitekt som frykter konkurranse, en mann med høydeskrekk som bygger hus som reiser seg mot himmelen. Resultatet blir en intens tvekamp hvor livslyst slåss mot dødsdrift og skyldfølelse mot kynisme.

Runar Hodne er fast regissør ved Nationaltheatret, og satte bl.a. opp Fruen fra havet under Ibsenfestivalen 2004. I 2006 har han ansvaret for F6-serien, med Ibsen-lesninger og debatter i Publikumsrestauranten. Til Byggmester Solness samarbeider han med scenograf Magne Wiggen, en av våre mest profilerte yngre arkitekter som særlig vil være kjent for Kyss frosken!-installasjonen på Tullinløkka. Sammen lar de Solness bevege seg i et byggverk av glass: skjørt og gjennomsiktig, men også skarpt og farlig.

Mer info