Gespenster

Er gjengangerne spøkelser fra fortiden som forgifter tilværelsen vår? Eller er det dem vi griper til for å slippe å forholde oss til livet her og nå?

Fru Alving begynner som et offer som bebreider den avdøde ektemannen de ulykkene som hjemsøker familien, men tar etter hvert hele skylden på seg, også for sykdommen som har rammet sønnen. Når hun vil bygge Kammerherre Alvings Minde, er det kanskje et forsøk på å beskytte sønnen ved å gjenoppbygge idealbildet av faren.

I Stéphane Braunschweigs stilrene regi veksler Ibsens Gjengangere mellom tragedie og nevrotisk komedie – avhengig av om man tror på spøkelsene eller ikke: Hvis man ønsker å unnslippe tragedien, må man ikke drepe spøkelsene, men tørre å leve med de spøkelsene hver og en bærer i seg!

Samproduksjon mellom Schauspielhaus Frankfurt og Théâtre National de Stras-bourg.

Av Henrik Ibsen, oversatt av Angelika Gundlach.

I rollene: Regine Engstrand: Ruth Marie Kröger, Snekker Engstand: Uwe Bertram, Pastor Manders: Udo Samel, Fru Helene Alving: Friederike Kammer, Osvald Alving: Daniel Christensen.

Regi og scenografi: Stéphane Braunschweig, Kostymer: Thierry Vancraenenbroeck, Lysdesign: Marion Hewlett, Maskør: Patricia Dietz, Dramaturg: Brigitte Fürle.

Mer info