Hopp til innhold

Hvis Ibsens dramatikk var en terapitime; hva kan vi lære?

Ikke i salg

Digital teatersalong: Ibsens parterapi

Hvis Ibsens dramatikk var en terapitime; hva kan vi lære?

Mange har fått med seg NRK-serien Parterapi. Vi kjenner oss igjen, ler og akker oss over gnisningene og håpløshetene blant dem som prøver å redde forholdet. Like gjenkjennelige er konfliktene i parforholdene til Ibsens karakterer.

I terapisofaen setter vi Nora og Helmer fra Et Dukkehjem, Ellida og Doktor Wangel fra Fruen fra havet og Gina og Hjalmar Ekdal fra Vildanden. Og alle de andre Ibsen-parene. Hva er deres problemer, og hva kan de fortelle oss om våre forsøk på å fungere sammen som par og familie?

Er det en farbar vei å servere sin kjære en livsløgn for å bevare husfreden? Er Noras drøm om «det vidunderligste» en utopi? Skal man alltid i et samliv tviholde på å være seg selv fullt og helt, i frihet og under ansvar? Eller bør vi snarere gå litt mer utenom?

Ibsen selv ga ikke ett enkelt svar på hvordan det hele skal håndteres. Nora går og Ellida blir. Familien Ekdal i Vildanden er bare én av mange familier som tragisk bukker under – og selv kom også Ibsen fra et konfliktfylt hjem.

Bli med på digital teatersalong der vi setter Ibsens – og våre egne – parproblemer under debatt!

Teatersalongen er, på grunn av korona, uten publikum tilstede og strømmes live 7.september kl.18.00 fra Nationaltheatrets facebook-side

Du møter:

  • Vigdis Hjorth, forfatter
  • Sissel Gran, psykolog og forfatter
  • Trine Wiggen, skuespiller og regissør for Fruen fra Havet
  • Mattis Herman Nyquist, skuespiller og regissør for Et dukkehjem
  • Marte Stubberød Eielsen, forfatter og Nationaltheatrets informasjonskonsulent er salongens ordstyrer